Izvor slike: Joseph Prezioso / AFP (screenshot)

Činjenica da solidarnost prema najugroženijima u pandemiji automatski podrazumijeva i nesolidarnost prema brojnim poslovnim interesima, snažno podcrtava američku tragediju, dodatno uokvirenu izbornom godinom i bizarnom figurom Donalda Trumpa.

Na jednoj strani tamošnje krivulje stoji svjetski rekord od 40 tisuća mrtvih i broj zaraženih koji galopira prema milijunu, a na drugoj više od 22 milijuna ugašenih radnih mjesta i pumpanje novih 300 milijardi državnih dolara u fond za zaštitu radničkih plaća.

Tisuće prosvjednika, neki i vidno naoružani, izašli su zadnjih dana na ulice diljem SAD-a prosvjedujući protiv mjera o izolaciji i boravku kod kuće. Više od 2000 ljudi, predvođenih predstavnicima krajnje desnih milicija, okupilo se pred parlamentom države Washington pozivajući guvernera da ukine restrikcije te odbijajući držati se propisanih standarda fizičke udaljenosti.

Izvor slike: Joseph Prezioso / AFP

Prema New York Timesu, militantni govornici zagovarali su “revoluciju” i poručivali da narod ima moralnu obvezu boriti se protiv zloupotreba vlasti.

U Denveru se također okupilo nekoliko stotina ljudi tražeći okončanje blokade, a preko puta njih medicinski radnici održali su svoj kontraprosvjed.

Brojni nezadovoljni Amerikanci prosvjedovali su protiv odredbi o nenapuštanju doma i ispred parlamenata saveznih država Teksas, Maryland, New Hampshire i Ohio, a demokratski guverneri tih država primali su otvorene prijetnje smrću.

Braneći jednako militantne prosvjednike u Michiganu, Minnesoti i Virginiji, Donald Trump je objavio na Twitteru kako ih podupire, jer oni “samo žele natrag svoj život koji im je oduzet”.

Usprkos Trumpovom podilaženju destruktivcima, guverneri brojnih saveznih država odbijaju popustiti s mjerama i upozoravaju kako ponovno otvaranje američke ekonomije mora biti utemeljeno na širokoj provedbi testova o prisutnosti koronavirusa.

Izvor slike: Joseph Prezioso / AFP

Država se, međutim, još uvijek bori s nedostatkom osnovnih medicinskih zaliha, pa i kompleta za testiranje. Suočen s prigovorima, Trump je odlučio angažirati neke pogone vojne proizvodnje za povećanje raspoloživih testova na 20 milijuna komada mjesečno.

Nije iznio koje će ih kompanije proizvoditi, no zato je čvrsto najavio da će Amerika “ubrzo imati toliko briseva da neće znati što će s njima”.

Obećanja o testovima bila bi barem mrvu vjerodostojnija da domaćin Bijele kuće nije nebrojeno puta ponovio kako se testiranja virusa “provode izvrsno”, javlja CNN.

Eksperti s Harvarda već tjednima upozoravaju da tempo od oko 150 tisuća testova dnevno treba barem utrostručiti ako se u Americi planiraju ikakva ublažavanja mjera ograničenja.

AUTOR: Slobodna Dalmacija