Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

Oko 200 građana iz omiškog zaleđa u srijedu je blokadom prometa na Jadranskoj magistrali kod mosta na ulazu u Omiš iz zapadnog smjera izrazilo nezadovoljstvo najavama da bi od sutra  trebala biti zatvorena za promet cesta koja povezuje Omiš sa selima u zaleđu.

Do zatvaranja prometa, kako su najavili iz Hrvatskih cesta, došlo bi zbog “čišćenja i obaranja nestabilnih blokova na zapadnoj litici kanjona rijeke Cetine,”  to jest radova na omiškoj obilaznici.

Riječ je o cesti koja spaja sela u zaleđu s Omišem. Neka sela su udaljena svega nekoliko kilometara, a kad se cesta zatvori, najbliži put im je alternativno sve do Splita pa natrag Jadranskom magistralom do Omiša. Prosvjednici kažu kako će za put od desetak kilometara ukupno u oba smjera sada trebati proći oko 80 kilometara.

Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

“Ako bi se zaustavio promet na cesti koja povezuje Omiš sa selima u zaleđu i preusmjerio se na alternativne pravce koji su mnogo duži, to bi ugrozilo životne i gospodarske aktivnosti u tim selima”, rekla je Dolores Filipović, organizatorica današnje desetominutne blokade prometa na Jadranskoj magistrali.

Istaknula je kako stanovnici sela u omiškom zaleđu prosvjedom žele poručiti kako je potrebno probiti tunel Ličina dug 350 metara, jer tako ne bi bile ugrožene životne i gospodarske aktivnosti u tim selima.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima: “Probijte tunel Lisičina,” “Odsječeni smo”, “Dok ne vidimo rješenje ne odustajemo.”

Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

“Dok se budu obavljali radovi sanacije litice u kanjonu Cetine na omiškoj zaobilaznici, u trajanju od 45 dana, u suradnji s Gradom Omišom, Hrvatske ceste će za mještane zaleđa osigurati brodske linije preko rijeke”, kazao je nakon jutrošnjeg prosvjeda te sastanka koji je potom uslijedio, Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, investitora brze ceste Split-Omiš, koju Omišani čekaju četiri desetljeća. 

Naime, stanovnici omiškog zaleđa, koji gravitiraju Omiša, zatvaranjem ceste najavljenim za četvrtak, 8. listopada, bili bi skoro dva mjeseca izolirani od škola, radnih mjesta, liječnika, raznih usluga i službi koje nudi urbana sredina, i zbog toga su danas prosvjedovali i tražili gradnju još jednog tunela ispod opasne litice, koju je potrebno sanirati.

Glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić je za Hinu rekla kako će se odgoditi za sutra planirano zaustavljanje prometa na cesti koja Omiš povezuje s njegovim zaleđem zbog iznalaženja rješenja.

AUTOR: HR-vjesnik