U 17 sati u uvali Vruja nedaleko od Brela održao se prosvjed protiv devastacije te uvale ironično nazvan Festival bespravne gradnje i devastacije prirode.

Vruju, podsjetimo, uništava poduzetnik Stipe Latković, financijer Milanovićeve kampanje i njegov suradnik. Milanović je prije par dana borce protiv devastacije Vruje nazvao zavidnim parazitima. 

Okupilo se nekoliko stotina prosvjednika. 

Poručili su kako je Vruja okupirana, kako je očito da Republika Hrvatska ovdje nema ovlasti te su zatražili povratak Vruje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

 Dotakli su se i Stipe Latkovića, ali i predsjednika Zorana Milanovića.

VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode 


Konačno, zahtijevamo i hitan opoziv Zorana Milanovića jer, kao predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, izravno podržava okupaciju teritorija RH. Tražimo da se Milanoviću zbog toga sudi po članku 341. Kaznenog zakona RH – po kojemu će se onaj “tko prihvati ili prizna okupaciju Republike Hrvatske ili dijela njezinog državnog područja kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina” – te po članku 351 Kaznenog zakona, koji kaže: “Ako kazneno djelo iz članka 340. počini predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik ili član vlade RH, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora”, poručili su prosvjednici. 

Na Festivalu iznad izgrađenih Latkovićevih objekata mogli su se vidjeti i transparenti s ironičnim porukama: “Kome smeta hrvatski asvalt”, “Ne lomite nam bagere”, “Ribe, marš iz Hrvatske”, “Prirodno je nastrano” i drugi.

Prije konferencije za novinare uz more je uprizoren i performans joge, a večeras je prosvjedno druženje nastavljeno zabavnim programom u sklopu kojeg je organiziran i okrugli stol na temu “Kako zaustaviti iseljavanje bespravnih graditelja.”

Na kraju prosvjeda je novinar, kolumnist i pisac Boris Dežulović besravnu gradnju na Vruji i opjevao.

Na kraju prosvjeda je novinar, kolumnist i pisac Boris Dežulović besravnu gradnju na Vruji i opjevao.