Izvor slike: Facebook

Vijeće srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije (VSNM), prošlog petka, 8. studenoga, u društvenom domu Veliki Poganac tradicionalno je proslavilo svoju krsnu slavu Mitrovdan. Proslavi slave prisustvovali su srpski manjinski vijećnici iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Bjelovarsko bilogorske, Virovitičko-podravske i Zagrebačke županije te predstavnici rasinjske, kalničke i bosanskokostajničke općinske vlasti, SNV-a i lokalnih antifašističkih udruženja.

Okupljenim uzvanicima, najprije se obratio Jovo Manojlović, predsjednik VSNM-a Koprivničko-križevačke županije. On je biranim riječima pozdravio goste i upoznao ih s dosadašnjim rezultatima koje je Vijeće postiglo u radu kao i planovima za budućnost. – Kao što znate, Vijeće se pored kulturne i savjetodavne uloge, bavi i aktivnostima privlačenja sredstava iz kapitalnih investicija koja su potrebna za realizaciju raznih projekata. Iza nas je godina u kojoj smo mnogo postigli za srpsku zajednicu. Sve to zasluga je naših vrijednih vijećnika, ali i pomoći SNV-a i lokalnih vlasti. SNV je za ovu 2019. godinu obezbijedio 150 hiljada kuna, od toga je uloženo ili je u procesu realizacije 80 hiljada kuna za zgradu stare škole u Dugoj Rijeci, 15 hiljada kuna za mrtvačnicu u Vojakovačkom Osijeku. Također, imamo u projektu uređenja dvije prostorije u školi u Velikom Pogancu. Ti prostori trebali bi se dati na korišćenje VSNM-u Općine Rasinja čime bi riješili pitanje  njihova službenog prostora i boljeg rada. Isto tako, sve više se pokazuje potreba da bi i županijski VSNM mogao koristiti spomenute prostore jer iako ima svoju kancelariju u Koprivnici, jedna kancelarija trebala bi se otvoriti i ovdje gdje imamo najveći broj pripadnika srpske zajednice u odnosu na ukupan broj stanovnika. – rekao je Manojlović. Nakon Manojlovića, svoj kratki govor održao je i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman. Kao važnim istaknuo je odličnu suradnju svoje Općine sa županijskim VSNM-om te najavio značajne infrastrukturne projekte koji bi trebali poboljšati standard i kvalitetu života u srpskim naseljima. Veliko zadovoljstvo izrazio je u vezi  odnosa koje njegova Općina ima s Srpskom pravoslavno crkvom kao i aktivizmom Emine Đurašević, članice županijskog VSNM-a i SNV-a. Slavsku svečanost, svojim kratkim nastupom uveličao je i Saša Milošević, sekretar SNV-a. – Dragi prijatelji, svima vam čestitam slavu u ime SNV-a. Drago mi je što smo danas ovdje i još jednom s vama. Jedan od glavnih razloga zašto postojimo i zašto imamo veliki ured u Zagrebu jeste da pomažemo vas, lokalne KUD-ove, lokalna i regionalna Vijeća kako bi ojačala i očuvala naš identitet i baštinu te da se uspiju boriti i izboriti za jednakost i ravnopravnost u našem društvu. Drago mi je da je SNV pomogao u raznim projektima, nadam se da će tako biti i u budućnosti. – istaknuo je Milošević. Veliki pljesak svih prisutnih zbog svojih  govora, dobilo su kalnički i kostajnički općinski načelnik Mladen Kešer (SDP) i Drago Bundalo (SDS). I Kešer i Bundalo pored toga što su naglasili važnost rada županijskog VSNM-a, kritički su se osvrnuli prema trenutnom statusu srpskog naroda danas u Hrvatskoj. Prema njima, nedopustivo je hrvatske Srbe smatrati manjinom već narodom koji ustavno mora u svemu biti ravnopravan s hrvatskim narodom. – Braćo i sestre, drago mi je da vas mogu pozdraviti i čestitati vam slavu Sv. Dimitrija.

Ovu slavu važno je slaviti. Život se ionako sastoji od onih teških trenutaka pa onih slavljeničkih trenutaka. Kao što biblija kaže s tužnima tuguj, a s radosnima  raduj. Ja ću se danas s vama radovati. S druge strane, jako mi je neugodno kad čujem riječ manjina i kad se to odnosi na srpski narod. Mi zato moramo raditi na tome da u Ustavu RH nestane riječ manjina. Manjina je nešto što mora biti izbrisano iz Ustava RH. Mi smo svi zajedno građani Republike Hrvatske i svi zajedno se moramo slagati te poštivati jedni druge. Loša prošlost koja se dogodila ne smijemo zaboraviti, iz nje moramo učiti. – kazao je Kešer Na kraju službenog dijela proslave, bivšem županijskom manjinskom predsjedniku Branku Dulikraviću, uručene su zahvalnice Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) te VSNM-a Koprivničko-križevačke županije. Uz tradicionalna jela i pića koju su pripremile vrijedne članice Udruga žena Veliki Poganac te narodnu muziku, slavska svečanost nastavila se do kasnih večernjih sati. (zv)