Izvor slike: Radio Križevci

U organizaciji Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije, održana je u prostoru križevačke gradske knjižnice promocija knjige ‘Druga svježa voda u marksizmu – prolegomena za svako buduće povijesno mišljenje’  autora Zvonka Šundova. Na promociji knjige koja se filozofski bavi analizom marksizma mađarskog lijevog mislioca Georga Lukacsa, okupilo se više križevačkih građana i građanki te predstavnici lokalnih medija i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). O knjizi, pored autora Zvonka Šundova i Ivana Peklića, upravitelja županijskog Zavoda HAZU,  govorili su još poznati hrvatski profesori i intelektualci s zagrebačkog Filozofskog fakulteta Lino Veljak, Hrvoje Jurić, Vanja Borš i Goran Sunajko.

Promocija je najprije počela obraćanjem Marjana Janeš Žulj, ravnateljica križevačke Gradske knjižnice ‘Franjo Marković’. Ona je pozdravila književnu promociju, čestitala autoru knjige i izrazila želju da će sličnih događanja biti još više u gradu Križevcima. – Posebno mi je drago da se mi Križevčani možemo družiti s ovako vrhunskim hrvatskim misliocima. Drago mi je što je ova vrijedna knjiga Zvonka Šundova napokon izašla ove godine u izdanju Arkazina  te Jesenskog i Turka. Dakle, u Križevcima je prva promocija i prvi puta ćemo čuti o toj knjizi. Pozdravljam uvažene goste, prije svega redovnog profesora s filozofskog fakulteta u Zagrebu Linu Veljaka i njegove kolege Hrvoja Jurića, Gorana Sunajka i Vanje Borša. – uvodno je istaknula Marjana Janeš Žulj. Nakon ravnateljice križevačke gradske knjižnice, uslijedili su govori Line Veljaka i Gorana Sunajka. Obojica filozofa složili su se u ocijeni kako knjiga Zvonka Šundova predstavlja izuzetno značajno filozofsko djelo te kako je u Hrvatskoj  potrebno više takvih stručnih i nadarenih autora koji bi se bavili takvom tematikom. Izrazili su i nadu kako će hrvatska, a posebice križevačka javnost, prepoznati vrijednost Šundovog vrhunskog znanstvenog rada te kako će zbog toga u budućnosti dobiti zasluženo priznanje. O Šundovu i njegovu djelu, pohvalno se izrazio i njegov kolega Hrvoje Jurić. – Knjiga ‘Druga svježa voda u marksizmu – prolegomen za svako buduće povijesno mišljenje’ Zvonka Šundova, što je drugo izdanje njegove knjige o Georgu Lukacsu, djelo je zbog kojeg sam sretan što se pojavila. Budući da je ovo drugo izdanje, sigurno je da će dosegnuti širi krug publike nego prvo izdanje te knjige, a tema je jednako aktualna kada je izašlo i to prvo izdanje, nažalost, tada ne dovoljno prepoznato. Radi se o knjizi koja na ozbiljan način pristupa ne samo djelu Georga Lukacsa nego također marksističkoj filozofiji općenito pa onda i samom Karlu Marxu. Nažalost, ni u vrijeme objavljivanja prvog i drugog izdanja, vremena nisu povoljna za takva promišljanja. No, Zvonko Šundov i kao čovjek i kao filozof zaista ustrajava na interpretaciji i isticanju pozitivnih strana onoga što Marx, marksizam i marksistički filozofi jesu i u tom smislu ga treba pohvaliti zbog dosljednosti i stručnosti.

Knjiga je vrijedna, u to ne treba sumnjati, nadam se da će biti od velike koristi ljudima koje se bave filozofijom kao i onima koji vole filozofiju. – kazao je Jurić. Zvonko Šundov, sada već jedan od najvećih i najplodnijih ne samo križevačkih već i hrvatskih filozofa marksističke provenijencije, o svom djelu publici se obratio biranim riječima. – Na ovoj knjizi sam radio više godina i bitno je naglasiti da se u njoj na jednom filozofskom nivou artikulira pojam postvarenja i otuđenja, za razliku od građanske filozofije koja ne inzistira na tim ključnim pojmovima nego te pojmove apstrahira i ne uzima ih ozbiljno u svoje razmatranje. To se isto dešava i s dogmatskim marksizmom. Dakle, niti Engels niti Kautsky, Plehanov i Lenjin, a da ne govorim o Staljinu, nisu tom pitanju povijesti i klasne svijesti posvetili niti jedan redak teksta. Po meni i po mom dubokom uvjerenju ukoliko se izuzme tematiziranje pojma otuđenja i postvarenja, onda je zapravo na djelu smrt filozofije. I o tome svakako treba voditi računa. – rekao je Šundov te dodao kako ovu svoju knjigu, četvrtu do sada, posvećuje svome učitelju i kućnom prijatelju, poznatom zagrebačkom filozofu Milanu Kangrgi koji je preminuo prije nekoliko godina. (zv)