Marko Francišković, pritvoren zbog poticanja na terorizam u nedavnim javnim istupima, tvrdio je istražiteljima da je on iznosio samo “propagandne ideje s vizualnim efektima”, a branio se i izjavom da mu je cilj bio zainteresirati medije, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

“Ideju pohoda na Zagreb o kojoj sam pričao treba gledati u vizualnom smislu, a radi se o iznošenju mojih vjerskih i političkih stavova i zamisli. Kada sam spominjao riječ rat, mislio sam na propagandni i ekonomski rat. Cilj mi je bio da se kroz vizualnu prezentaciju zainteresiraju mediji. Ja sam pozivao na medijski vizualni i idejni rat, što je potpuno legitimno.

Kada sam govorio da branitelji obuku svoje vojničke odore, rekao sam to jer smatram da je to vizualno upečatljivo i to je dio mojega marketinga. Kada sam spominjao oružje, o tome sam govorio jer sam u pričuvnom sastavu i naravno da bih branio državu kada bi bila napadnuta. Radi se o medijskoj propagandi. Ciljana publika su mi bili vjernici jer je Bog temelj svega. Pred zgradu HRT-a sam išao jer smo željeli dobiti medijski prostor kako bismo mogli iznositi svoje stavove.”

Rekao je ovo u svojoj obrani Marko Francišković, nedavno uhićen zbog optužbi da je u više navrata i u javnim istupima te na forumima javno poticao na terorizam, odnosno nasilno rušenje institucija Republike Hrvatske.

Francišković, kojemu je u subotu navečer istražna sutkinja zagrebačkoga Županijskoga suda odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, na ispitivanju kod državnoga odvjetnika porekao je sve što mu se stavlja na teret te više puta ponovio kako se ograđuje od bilo kakvoga nasilja i terorizma.

“U svim svojim istupima na javnim skupovima i videosnimkama ogradio sam se od bilo kakvoga nasilja. Samo sam iznosio svoje ideje koje su propagandne naravi radi predstojeće ekonomske krize i kolapsa svjetskih razmjera. Na javnom okupljanju 20. studenoga protiv uvođenja covid-potvrda na Trgu bana Josipa Jelačića rekao sam na početku svojega govora da nasilja ne smije biti, no taj dio je ispušten. Ja ne pozivam na terorizam, već upravo suprotno tome, namjeravam idejom koja nije terorizam proširiti svoje zamisli”, zaključio je Francišković.

Dodao je kako je u izjavama koristio metafore koje je koristio i u svim knjigama koje je napisao te da očito njegove metafore nisu svima razumljive jer one nemaju doslovno značenje. Francišković je pojasnio i kako se na političko djelovanje odlučio jer smatra da sada vlada jednoumlje, donosi Jutarnji list.

Autor: M.M.