Izvor slike: Glas Podravine i Prigorja

Glas Podravine i Prigorja, najstariji i najpoznatiji tjednik u Koprivničko-križevačkoj županiji, ponovo se našao u kadrovskim  problemima. Nakon već nekoliko promjena glavnih urednika ove kao i prošlih nekoliko godina, pred nekoliko tjedana svoju ostavku na funkciji direktorice podnijela je i Darija Lončar. Mnogi lokalni portali, ostavku direktorice Lončar kao i prethodne česte izmjene urednika, povezuju s Gradom Koprivnicom koji je pored 11 lokalnih općina i Glasa Slavonije, najveći suvlasnik Glasa.

Isto mišljenje dijeli i Siniša Bosanac koji smatra da Grad Koprivnica svojim utjecajem na kadrovsku politiku tjednika kroz vlastiti vlasnički udjel i način financiranja, pokušava preuzeti medijsku kontrolu ne samo u Koprivnici nego i u ostatku Prigorja i Podravine. Upozorava kako je to pogrešna politika koja će još više u budućnosti naštetiti regionalnom tjedniku i samoj novinarskoj struci. Kao iskusan aktivist i medijski eksponirana ličnost, smatra da je ključno da mediji ukoliko žele biti neovisni i objektivni, moraju promijeniti model vlasništva i način upravljanja. – S obzirom da više općina želi izaći iz tog medija trebali bi sami zaposlenici napraviti poslovni plan oko preuzimanja vlasničkih udjela i disperziranja vlasništva na sve zaposlene. Na taj način sami novinari i direktori bi postali suvlasnici te bi na drugi način radili i upravljali tvrtkom. Problem financijske neovisnosti o politici rješiv je na nešto teži način. Cijelo poslovanje tvrtke trebalo bi ići u smjeru neovisnosti od financiranja lokalne samouprave. – rekao je Bosanac i dodao kako je istraživačko i objektivno novinarstvo jedan od stupova korektiva društva i mogućnosti razvoja dok je svako drugo novinarstvo, a posebice poltronsko ili ulizivačko, jedan od temelja korupcije.

O razlozima svoje ostavke i stanju u Glasu Podravine i Prigorja, svoju izjavu dala nam je i sama  direktorica Darija Lončar- Poštovani, vezano na Vaš upit potaknut raspravama na društvenim mrežama i člancima na Prigorskom.hr dozvolite da ukratko pojasnim. Gospodin Bosanac je poznati kritičar gradske vlasti koja ima znatan, ali ne prevladavajući vlasnički udio u Glasu Podravine i Prigorja. Njemu kao građaninu ne mogu niti želim uskratiti pravo da propituje rad gradske vlasti niti poduzeća koja su u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Koprivnice. S druge strane, na portalu Prigorski.hr, 2. listopada 2019. je objavljen članak s neslužbenim informacijama, puno subjektivnih komentara i nagađanja i nekoliko potpuno netočnih i neprovjerenih informacija. To je treći članak u 10-ak dana objavljen na temu Glasa Podravine d.o.o. te je iz toga vidljivo da postoji veliki interes tog portala za naše poduzeće. Činjenica jest da sam podnijela ostavku, zamolila skupštinu da donese odluku o mom razrješenju i opozivu te predala zahtjev za raskid Ugovora o radu. Razlozi zbog kojih sam tako postupila su moja osobna stvar o kojoj ne bih govorila u javnosti. Žao mi je što se ime tvrtke u kojoj sam još uvijek odgovorna osoba spominje u negativnom kontekstu na spomenutom portalu na kojem je zaposleno troje ljudi koji su nekada bili zaposlenici Glasa Podravine d.o.o.. Jedan od njih, odnosno autor teksta o Glasu ima negativno mišljenje o meni kao osobi te smatram da su njegovi tekstovi obojeni subjektivnim stajalištem što se očituje i kroz nekoliko netočnih informacija koje je spomenuo u objavljenom tekstu. Primjera radi, tvrtka nije bila niti jednog dana u blokadi što svatko može provjeriti s nekoliko klikova mišem. Što se tiče kadroviranja u društvu koje sam vodila protekle dvije godine mogu izjaviti da sam odluke o zapošljavanju i dovođenju vanjskih suradnika donosila isključivo ja, Darija Lončar u svojstvu direktorice trgovačkog društva Glas Podravine d.o.o. Vjerojatno sam donijela i pogrešne odluke te sam krivo procijenjivala stoga se uz osobne razloge, spoznaja o nekim lošim potezima može uzimati kao dodatni razlog za odstupanje s funkcije. Dozvolite mi da kažem da sam se u protekle dvije godine na mjestu direktorice u svakom trenutku vodila mišlju da svojim djelovanjem činim dobro zaposlenicima, vlasnicima te tvrtki u kojoj sam stekla dvadeset godina radnog staža. Vjerujem da sam uz krive poteze povlačila i one koji će u nadolazećim godinama Glasu osigurati veće prihode. –  rekla je Darija Lončar. (zv)

Izvor slike: Facebook