Prijeti li nestašica
Sastanak u Vladi RH: HOĆE LI VLADA INTERVENIRATI ILI SE CIJENE GORIVA PENJU U NEBO?

Foto : hr-vjesnik

Utorak je dan za formiranje novih cijena goriva. U Ministarstvu gospodarstva održao se sastanak koji je prošlog tjedna najavio ministar Tomislav Ćorić. Hoće li cijene ovog tjedna naglo porasti ili će Vlada reagirati novom uredbom kako bi ih zaustavila još nije poznato. Odluku sa sastanka trebali bi saznati tijekom dana.
Uz već prisutnu inflaciju ruska invazija na Ukrajinu stvorila je dodatne probleme na svjetskim tržištima, na kojima je cijena nafte opet drastično porasla. To će se osjetiti i u Hrvatskoj ako Vlada ponovo ne intervenira.

Pored rasta cijena nafte, raste i tečaj dolara kojim se plaća nafta, pa svi efekti na svjetskom tržištu u ovom trenutku idu protiv opskrbljivača i krajnjeg korisnika.

”Mali i srednji distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj neće izdržati trenutačnu situaciju na naftnom tržištu zbog čega bi moglo doći do masovnih zatvaranja benzinskih postaja i proglašenja stečaja”, objavila je u petak udruga Glas poduzetnika.
Podsjetimo, ministar Tomislav Ćorić najavio je krajem prošlog tjedna sastanak u Ministarstvu gospodarstva kako bi usuglasili odluku o danjim eventualnim intervencijama Vlade. Istaknuo je kako je svjestan problema u kojima se nalaze distributeri i građani te kako će Vlada tijekom vikenda razmotriti sve eventualne načine da olakša situaciju. O detaljima nije želio govoriti, napomenuvši kako situaciju moraju detaljno razmotriti. Nakon današnjeg sastanka trebalo bi biti poznato kako će se dalje odvijati situacija i što je Vlada odlučila poduzeti.

Ne dođe li do intervencije Vlade, cijene goriva mogle bi od utorka vrtoglavo porasti.

”Mali i srednji distributeri smatraju da je potrebno da Vlada hitno reagira na ovu situaciju, u suprotnom će rezultat biti kolaps na tržištu naftnih derivata, zatvaranje benzinskih postaja i ugrožavanje energetske stabilnosti RH – implikacije će biti velike i nepovratne. Smatramo da bi najbolje rješenje bilo primijeniti model koji je Vlada primijenila na zemni plin i na električnu energiju, a koji se odnosi na smanjenje trošarine ili PDV-a, i učiniti cijelu priču održivom, što je i realno očekivati s obzirom na to da distributeri nisu krivi za rast cijena na svjetskim tržištima”, objavili su u petak iz udruge Glas poduzetnika.

Dodali su kako bi, ne intervenira li Vlada, moglo doći do nestašice naftnih derivata na tržištu.

Autor : redakcija hr-vjesnik

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/cijene-goriva-ocekuje-li-nas-znacajan-rast-cijena-naftnih-derivata-ili-nova-vladina-uredba—698863.html?itm_source=HomeReadThis&itm_medium=Dnevnik&itm_campaign=Naslovnica