Izvor slike: Hrvatska danas (pohod nadbiskupa Michalika Zagrebačkoj nadbiskupiji u travnju 2019.)

Jedna od najšokantnijih i najkontroverznijih izjava od visokih katoličkih dužnosnika zasigurno je ona od prije nekoliko godina, kada je poljski nadbiskup Jozef Michalik rekao da su djeca razvedenih roditelja ranjivija prema svećenicima seksualnim zlostavljačima. Tada je njegov komentar izazvao buru i Crkva je naknadno priopćila da je nadbiskup napravio lapsus.

Podsjetimo, nadbiskup Michalik je u listopadu 2013. dao intervju televiziji TVN24 u kojemu je rekao da je nedopustivo da svećenici seksualno zlostavljaju djecu, ali da raspravu o tome treba proširiti i da treba uzeti u obzir puno širu štetu od one fizičke i psihološke koju zlostavljanje neposredno nanosi žrtvama.

“Nitko se ne pita koliko rana djeci nanosi razvod roditelja? Često čujemo kako se neprikladno ponašanje (pedofilija) ili zlostavljanje pojavljuju kad dijete traži ljubav.” rekao je nadbiskup.

“Dijete traga, traži. Izgubljeno je i onda uvlači drugu osobu u to.” Poljski društveni mediji su tada njegove izjave prenijeli s gnušanjem i bijesom.

“Ovo je odvratno, natopljeno bolesnom logikom da je žrtva odgovorna za zločin “ komentirala je žena zvana Anna na Facebooku. U svom postu izvjesni Adam piše: “Dok ovo čitamo možemo se samo radovati što je ova “poljska institucija” upravo počinila ritualno ubojstvo.”

Izvor slike: Jutarnji list (Poljski nadbiskup Jozef Michalik)

Poljska Katolička crkva je odmah nakon šokantne Michalikove izjave sazvala konferenciju za novinare kako bi smirila reakcije javnosti. Glasnogovornik episkopata tada je rekao da su nadbiskupovi komentari “čisti lapsus” i da je on krivo shvaćen.

Sam nadbiskup Michalik bio je na konferenciji i ispričao se. “Kontekst moga komentara bio je slijedeći: dijete je uvijek nedužno. Ali može ga povrijediti i njegova vlastita okolina, ne samo svećenik.” rekao je.

Poljski mediji povremeno izvještavaju o seksualnom zlostavljanju djece u okrilju crkve, ali još nije bilo dalekosežne i otvorene rasprave o tome, a i sam Papa Franjo rekao je u nekoliko navrata da će odlučno iskorjenjivati seksualno zlostavljanje djece i osobno se pobrinuti da svaki počinitelj bude kažnjen.

Poljski nadbiskup Michalik, bio je prošle godine u Zagrebu, od 2. – 5. travnja bio je u bratskome pohodu (visitatio fraterna) Zagrebačkoj nadbiskupiji. Nadbiskup Michalik se na početku pohoda, 2. travnja, i na kraju, 5. travnja, susreo s kardinalom Josipom Bozanićem, a ostalih dana razgovarao je s pomoćnim biskupima  i nekim svećenicima te se time bolje upoznao sa stanjem u Nadbiskupiji, s mnogim inicijativama i pastoralnim pothvatima, posebno naglasivši važnost upravo završene Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, kojoj su naročito vjernici laici dali svoj nezamjenjiv doprinos.

AUTOR: HR-vjesnik