Izvor slike: Jutarnji list

Na izvanrednoj konferenciji za medije Županijskog HSS-a Koprivničko-križevačke županije, iz stranke su istupile čak četiri općinske organizacije, Kalinovac, Podravske Sesvete, Sveti Ivan Žabno i Koprivnički Ivanec, javlja Prigorski.

Ovim potezom nastavio se rasipati i konačno se raspao HSS u ovoj županiji jer osim ove četiri organizacije, HSS je napustila i ona u Koprivničkim Bregima. S druge strane, stranci su se navodno trebali pridružiti Đelekovec i Drnje, no njih je spriječio profesor Hrvoje Petrić.

“Ovo više nije HSS u koji smo se mi učlanili. Ovu odluku smo donijeli zbog neslaganja s aktualnom unutarstranačkom politikom koju vodi predsjednik Krešo Beljak. Potpuno je izostao svaki oblik dijaloga, transparentnosti i uvažavanja različitosti mišljenja bez konzultiranja Županijskog odbora HSS-a o sastavljanju liste za parlamentarne izbore”, rekao je predsjednik Županijskog HSS-a Mario Švegović. 

Izvor slike: ePodravina (screenshot), Mario Švegović – bivši predsjednik HSS-a Koprivničko-križevačke županije

Jednako tako dodao je i da zbog svih neprimjerenih izjava čelnika stranke unutar dvije godine koji se protivi svjetonazoru stranke, većina organizacija ne podržava aktualnog predsjednika, kao ni kandidate koji su izabrani da budu na Restart listi za Sabor.

“Dokle god je Krešo Beljak na čelu stranke, HSS više nema budućnosti. Gospodin Beljak vodi unutarstranačku politiku koja je potpuno porazna za sve članove i nezadovoljstvo naših članova, simpatizera, ali i naših birača svakim danom sve više raste, a to će i pokazati rezultati na parlamentarnim izborima”, dodao je.

“Svoju političku karijeru nastavit ću kao neovisan kandidat do trenutka kada se odabere novo vodstvo stranke bez Kreše Beljaka”, zaključio je, a slično mišljenje dijele i drugi predsjednici općinskih organizacija.

Prema neslužbenim informacijama, do osipanja članstva HSS-a u Koprivničko-križevačkoj županiji došlo je zbog načina na koji je šesto mjesto na listi pripalo gradonačelniku Križevaca Mariu Rajnu, koji se u HSS učlanio prije tri mjeseca baš pod uvjetom da se nađe na listi za sabor.

Taj zahtjev mu je odobren od strane predsjednika Kreše Beljaka, što je potaknulo ostalo članstvo na nezadovoljstvo te gašenje nekoliko općinskih organizacija u županiji, na čelu i s predsjednikom županijske organizacije Švegovićem.

Ovaj potez pak prodrmao je i Restart koaliciju koja sada gubi glasove druge izborne jedinice.

AUTOR: HR-vjesnik