Izvor slike: Politika.rs

Na današnji dan, prije četiri godine, preminuo je legendarni glumac Velimir Bata Živojinović, a anegdote iz njegovog života i bogate glumačke karijere nikada nisu prestali intrigirati javnost.

Bata, kao jedan od najangažiranijih glumaca bivše Jugoslavije, ostvario je u oko 400 televizijskih i filmskih uloga, među kojima se nalazi i 17 vesterna snimljenih u Njemačkoj, s čime je javnost slabo upoznata.

Ovaj osebujni umjetnik koji je po narudžbi glumio kauboja, partizana, ljubavnika, Zagorca ili Dalmatinca, do smrti je bio prepoznatljiv po nadimku “Bata”, a kako je do tog zaštitnog znaka došlo, na godišnjicu njegove smrti otkriva Espreso.

“Nadimak Bata, koji ga je pratio tijekom čitave karijere, dobio je u periodu pohađanja srednje glumačke škole u Nišu, gdje je direktor škole bio njegov imenjak – čuveni pjesnik Velimir Živojinović – Masuka. Obzirom na to da su im se zbog istog imena i prezimena često miješale poštanske pošiljke i prepiske, direktor ga je jednog dana pozvao u svoj ured i rekao: ‘Mali, od danas će na tvojim pismima uz ime i prezime stajati nadimak ’Bata’, a na mojim ’Masuka’.”

Taj nadimak ga od tada nije “napuštao” i pratio ga je tijekom čitavog života.

AUTOR: Dnevno.hr