Glavni grad Hrvatske raketiran je prije 26 godina, 2. i 3. svibnja 1995. godine. U znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji “Bljesak”, vojska pobunjenih Srba je raketnim sustavom “Orkan” s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Sisak, Karlovac i Jastrebarsko.

Rakete sa zvončićima padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istok do Križanićeve, a drugog dana, uz druge, na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika “Centar”. Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso.

U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih zvončića, a ranjeno je 218. U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. godine prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995. Ondje je danas zamjenica gradonačelnika, koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, položila je vijenac i zapalila svijeću ispred Spomen ploče te time odala počast civilima stradalima prilikom raketiranja Zagreba u svibnju 1995. godine.

Autor: hr-vjesnik M.M.