Izvor slike: Bible Study Tools

Žene su se kroz povijest morale boriti za svoja prava. U ne tako davnim vremenima trpjele su ozbiljnu spolnu diskriminaciju, a Bright Side je izdvojio nekoliko danas potpuno uobičajenih stvari koje su im u prošlosti bile zabranjene.

1. Samostalna kupovina

Svaki put kada su napuštale kuću, a osobito kada su išle u kupovinu, morale su biti u pratnji muškarca. Muškarci su bili tu da ih zaštite, a ženama je čak bilo zabranjeno da same uđu na neka mjesta.

2. Nošenje hlača

Prije su žene nosile isključivo suknje. Bilo je društveno neprihvatljivo da žene nose hlače, a u nekim se zemljama čak smatralo ilegalnim. Hlače su bile smatrane znakom muževnosti i pobune.

3. Glasanje

Muškarci su vjerovali da žene nisu stvorene za sudjelovanje u politici i zbog toga ne bi trebale glasati. Vjerovalo se da ženski mozak ne funkcionira na istoj razini kao muški te da mentalno nisu spremne glasati.

4. Otvaranje bankovnog računa i posjedovanje kreditnih kartica

Prije, žene nisu mogle otvoriti bankovni račun na svoje ime. Također nisu mogle podnijeti zahtjev za kredit ili imati kreditnu karticu. Ako nisu imale supruga i bile su same, papire im je morao potpisivati otac.

5. Pridruživanje vojsci

Imati žene u vojsci bilo je nevjerojatno rijetko, a na nekim mjestima nije bilo ni dozvoljeno. Na primjer, žene su se mogle pridružiti vojsci isključivo kada ih je njihova zemlja trebala, u vrijeme ratova.

6. Biti u poroti

Smatrane su previše krhkima i previše empatičnima da bi sudjelovale u tako ozbiljnim slučajevima.

7. Nisu mogle jednostavno dobiti kontracepcijske pilule

Kontrola rađanja postala je legalna tek sredinom dvadesetog stoljeća i to tek ponegdje u svijetu. Ali prvo je postala legalna samo za udane žene, dok su one koje su bile neudane morale pričekati još nekoliko godina da dobiju pristup kontracepcijskim pilulama.

8. Imati vlastitu putovnicu ako su bile u braku

Jednom kad se žena udala, trebala je dobiti zajedničku putovnicu sa suprugom. Nije bilo prihvatljivo da udane žene putuju izvan zemlje bez muža.

9. Rad za vrijeme trudnoće

Tijekom povijesti bilo je potpuno normalno odbiti zaposliti trudnicu ili joj dati otkaz. Tek 1978. godine u SAD-u je usvojen zakon koji to zabranjuje.

10. Biti odvjetnica

Ženama je bilo dopušteno da pohađaju pravni fakultet, ali nakon toga im je bilo uskraćeno pravo da rade svoj posao.