Mladen Šimunec, jedan od četvero uhićenih u aferi Softver u kojoj je uhićena i Gabrijela Žalac, bivša ministrica u vladi Andreja  Plenkovića, radio je više poslova za Vukovarsko-srijemsku županiju i to u vremenu kada je ondje radila Žalac.

Osim programa PLUR (Platforma za upravljanje razvojem), za koji se do sada znalo, Šimunčeva tvrtka radila je niz savjetodavnih poslova za županiju, a imala je i konzultantske ugovore, ugovore o pružanju tehničke pomoći, kao i ugovore za izradu poslovnih planova i to od primarne zdravstvene zaštite do planova za svinjogojstvo i sektor konzumnih jaja. No, krenimo redom.

Foto: hr-vjesnik

Šimunac je vlasnik tvrtke Micro projekt, koja je s firmom Ampelos iz Podstrane dobila sporni posao vrijedan preko 16 milijuna kuna, a zbog kojeg su uhićeni u aferi Softver. Naime, riječ je o poslu iz 2017. koji je prvo dodijeljen izravno bez natječaja zajednici ponuditelja Razvojna platforma i Micro projekt, kojima je na čelu bio Mladen Šimunac, dobar poznanik tadašnje ministrice Žalac.

Nakon što je natječaj poništen, išlo se u natječaj na kojem su kao jedini ponuditelj posao dobile tvrtke Ampelos poduzetnika Marija Jukića i InfoDom.

Žalac i Šimunac znaju se dugo godina

U aferi Softver, osim Žalac i Šimunca, uhićeni su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnik Marko Jukić, vlasnik Ampelosa. Tereti ih se da su oštetili EU i RH za 1.8 milijuna eura preko preplaćenog i namještenog javnog natječaja za izradu softvera za Ministarstvo iz fondova EU, odnosno za financijsko pogodovanje dvojici poduzetnika, odnosno Šimunčevoj i Jukićevoj firmi Micro projektu i Ampelosu, 2017. i 2018. godine.  

Zanimljivo je kako je Žalac potvrdila da Šimunca poznaje dugi niz godina i da su i ranije surađivali.

S danas neaktivnom splitskom tvrtkom Razvojna platforma, kojoj je vlasnik bio Šimunac, poslovala je Vukovarsko-srijemska županija u vrijeme kad je Žalac ondje bila pročelnica. Upravo njen ured naručivao je usluge, softvere, licence, seminare i edukacije od tvrtki Mladena Šimunca. U službenoj biografiji Gabrijele Žalac stoji kako je u toj županiji bila zaposlena od 2011. godine, a bila je na čelu Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije, a 2016. godine došla je na mjesto direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o.

Foto: hr-vjesnik

Od edukacije do softvera

O programu PLUR Platforma za upravljanje razvojem već smo pisali, a iz Vukovarsko-srijemske županije priznali su nam kako je za PLUR bilo potpisano niz ugovora. Prvi ugovor trajao je godinu dana, i to od 1. listopada 2012. godine u vrijednosti od 36.000,00 bez PDV-a, odnosno 45.000,00 s PDV-om. Aneks ugovora potpisan je 1. veljače 2013. godine kojim je revidiran osnovni Ugovor pod izlikom da je razvijena “nova i poboljšana verzija”.

Tu su još ugovori o održavanju četiri seminara o edukaciji korištenja PLUR platforme od 25 tisuća kuna bez PDV-a te Ugovor o korištenju licenci za PLUR od 36 tisuća kuna bez PDV.a. No, tu nije kraj. U prosincu 2015. godine potpisan je ugovor o održavanju PLUR-a u vrijednosti 60 tisuća kuna.

“PLUR je bio korišten od strane općina i gradova na području Županije te županijskih upravnih odjela i institucija. U ožujku 2017. godine, nakon isteka Ugovora i Aneksa Ugovora Vukovarsko-srijemska županija prekinula je korištenje PLUR platforme te ne plaća nikakve troškove održavanja”, kažu nam iz Vukovarsko-srijemske županije, iz čega proizlazi da je za PLUR plaćeno najmanje 150 tisuća kuna proračunskog novca.

Kako je PLUR postao SPUR i zašto je bitan za istražitelje

Program PLUR pokazao se bitnim za istražitelje budući da se Žalac danas tereti da je napravila sve kako bi pogodovala Šimuncu da on i s njim povezane osobe sklope ugovor po znatno višoj cijeni od realne. Kako je svojedobno pisao Večernji list, Šimunac je svoj program tijekom javne nabave 2017. nazvao PLUR, a godinu kasnije ime mu je promijenio u SPUR. Nakon toga je, kako se sumnja, Gabrijela Žalac od Petrica tražila SAFU kontrolu te dokumentacije da učini sukladno potrebama Šimunca, što je on, s obzirom na to da je bila riječ o šefici Upravnog vijeća SAFU-a te ministrici u vladi, i napravio.

Foto: hr-vjesnik

“Glede konkretne nabavke softvera sve je sigurno odrađeno po zakonu, i ja nisam utjecala na Petrica ni SAFU kako se tvrdi. Program SPUR je odličan program, ali ga moji nasljednici u Ministarstvu više nisu koristili. Bilo je priča i o drugim programima, kao npr. o e-fondovima i slično”, branila se Žalac pred istražiteljima USKOK-a, prenosi Jutarnji list.

No vratimo se na tvrtku Mladena Šimunca Micro projekt koja je također radila i druge projekte za Vukovarsko-srijemsku županiju u vrijeme dok je ondje bila Gabrijela Žalac. Tako su sa Županijom sklopili ugovor o “savjetodavnoj  podršci u procesu implementacije Županijske razvojne strategije”. Ugovor je iz rujna 2011. godine, a potpisan je u vrijednosti 3750 kuna. Tu je još ugovor o savjetovanju u vezi poslova koordinacije aktivnosti pripreme projektnih prijedloga za apliciranje za (su)financiranje iz EU iz listopada 2012. godine. Vrijednost ugovora bila je 5 tisuća kuna bez PDV-a mjesečno i to za pet projektnih prijedloga.

Od svinjogojstva do primarne zdravstvene zaštite

Tu nije kraj. Ta je tvrtka imala i ugovor o konzultantskim uslugama za pripremu projektnih prijedloga za apliciranje na Drugi poziv IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina i IPA CBC Hrvatska-Srbija, ukupne vrijednosti 2460,00 kuna s PDV-om, te Ugovor o nabavi usluga za pružanje tehničke pomoći u provedbi projekta Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u vrijednosti od 148.125,00 kuna.

Za usluge izrade poslovnih planova za proizvođačke organizacije u sektorima svinjogojstva, tovne junadi i sektora konzumnih jaja sklopljeni su ugovori ukupne vrijednosti po 143.125,00 kuna, kažu nam na kraju iz te Županije.

Autor: hr-vjesnik