Izvor slike: Narod.hr (screenshot)

Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u ožujku 2019. godine imenovala je poznatog HDZ-ovca na poziciju glavnog državnog inspektora na razdoblje od pet godina. Radi se o Andriji Mikuliću koji je dotad obnašao dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i zagrebačke organizacije HDZ-a te se u javnosti istaknuo bahatim nastupima i odlučnim podržavanjem USKOK-ovog optuženika i gradonačelnika Milana Bandića u nizu kontroverznih poteza.

Mikulić se, naravno, nikad nije sam usudio kandidirati za gradonačelnika Zagreba i izaći Bandiću na dvoboj. No zato je uvijek bio spreman utrčati Bandiću u zagrljaj u zagrebačkoj skupštini te tako podijeliti dio ogromnog financijskog kolača koji donosi sudjelovanje u vlasti u glavnom gradu Hrvatske. Sebi je osigurao poziciju predsjednika Gradske skupštine, a Bandiću je ostao vjeran, braneći i najdegutantnije poteze gradonačelnika poput šopinga opozicijskih zastupnika, takozvanih “žetončića”.

Mikulić se trudio uvijek biti prepotentan, arogantan i svađalački nastrojen. Svaka druga njegova riječ mogla je prouzročiti poticaj na šamar, a s godinama se prometnuo u jednog od najneugodnijih političara u javnoj komunikaciji, i to u doista žestokoj konkurenciji hrvatske političke scene.

Već tada se moglo u medijima pročitati da HDZ Mikulića planira postaviti za glavnog državnog inspektora, što je on, naravno, demantirao. To ga nije zaustavilo da nakon imenovanja održi konferenciju za medije i ponovnu uspostavu Državnog inspektorata i svoje imenovanje proglasi ispunjenjem jednim od najvažnijih obećanja iz programa Plenkovićeve vlade.

Branko Jordanić, čovjek koji je 20-ak godina bio državni inspektor, smatra se jednim od osnivača Državnog inspektorata kojeg je godinama i vodio, prije godinu dana komentirao je izbor za glavnog državnog inspektora par dana nakon što je Mikulić preuzeo dužnost.

“Ja ne volim o nikome govoriti ružno, pa tako ni o njemu. Ali, on ako ima imalo morala i poštenja, onda će to odbiti. To je funkcija s kojom se neće moći nositi”, rekao je za N1 televiziju 2019. godine.

U razgovoru za tjednik Express još je nadodao: “Takve institucije ne trpe strančarenje. Otvoren je put za političko uhljebljivanje, a to će voditi negativnoj percepciji građana. Katastrofa je da je Inspektorat politiziran, to će voditi teledirigiranim kontrolama, kojima će biti cilj pokoriti neposlušne. Poznajem Mikulića, počeo je kod mene kao pripravnik i on definitivno nije dorastao toj funkciji. Meni ne bi bio ni šofer.”

AUTOR: HR-vjesnik