Andrej Plenković
Izvor slike: Tportal.hr

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je razriješio Milana Kujundžića s mjesta ministra zdravstva jer se u ovom trenutku nije mogao fokusirati na bitne teme u zdravstvu, a nakon današnjih konzultacija u srijedu će predložiti njegova nasljednika.

Razriješio sam ministra Kujundžića, obavili smo jučer razgovor. Ministarstvo zdravstva mora se fokusirati na globalnu prijetnju zvanu koronavirus, a ministar zdravstva je bio fokusiran na pojašnjavanje tema koje nemaju veze s resorom. On će se vratiti u Sabor, gdje će imati priliku po jasniti sve o svojoj imovini, poručio je premijer Andrej Plenković u prvoj izjavi nakon što je medijima odaslana informacija da je smijenio ministra Milana Kujundžića.

PREMIJER Andrej Plenković službeno je izvijestio predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da je Milana Kujundžića razriješio dužnosti ministra zdravstva.

Ime novog ministra zdravstva znat će se u srijedu. “Nakon danas provedenih konzultacija, sutra ću predložiti novog ministra”, najavio je premijer. 

Dok za postupak razrješenja ministara u saboru nema posebne procedure, Poslovnik jasno propisuje postupanje kad se pojedini član vlade imenuje naknadno. 

U tom slučaju o kandidatu se ne raspravlja na skupnoj sjednici sabora, nego samo u nadležnom saborskom odboru, a u ovom slučaju to je Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku.

Potvrđuje to predsjednica Odbora Ines Strenja (Most) koja kaže da bi o kandidatu za Kujundžićevog nasljednika to radno tijelo moglo raspravljati u srijedu, odnosno u četvrtak. 

“Odbor u srijedu ima redovnu sjednicu i ako do tada iz vlade stigne prijedlog imenovanja, raspravit ćemo to u srijedu, ako ne, sazvat ću novu sjednicu u četvrtak pa bi sabor već u petak mogao glasovati o novom ministru zdravstva”, kaže Strenja.

Strenja očekuje Plenkovića na sjednici Odbora, kako bi ondje predstavio i branio kandidata za ministra, kojega se na sjednici može propitivati i koji je dužan na pitanja odgovoriti.

Nakon saslušanja na Odboru sabor će bez rasprave glasati o povjerenju novom ministru zdravstva. 

Prema neslužbenim izvorima iz vlade, novi ministar zdravstva mogao bi postati dosadašnji Kujundžićev pomoćnik Vili Beroš. 

Milan Kujundžić