Izvor slike: Financial Times

Velika Britanija može “okrenuti trend u 12 tjedana” u borbi protiv koronavirusa pod uvjetom da se poštuju preporuke vlasti u vezi ograničenja kontakata, rekao je u četvrtak premijer Boris Johnson.

“Možemo okrenuti trend u 12 tjedana”, rekao je šef vlade na konferenciji za novinare.

Velika Britanija, gdje su u četvrtak umrle 144 osobe, preporučuje izbjegavanje okupljanja i rad od kuće, ali za sada to nisu obvezujuće mjere. Od petka nema nastave u školama.

Za razliku od vremena financijske krize, Britanija će u ovoj krizi staviti ljude na prvo mjesto, naglasio je premijer. “Ovaj puta će biti drugačije”.

“Sjetite se što se dogodilo 2008., dali smo pomoć bankama i nismo pazili na ljude koji su doista patili – ovaj put ćemo osigurati da se pobrinemo za ljude koji zaista pate od ekonomskih posljedica”.

Iako ne odbacuje moguće uvođenje strožih mjera za stanovništvo uslijed ubrzanja širenja virusa, posebice u Londonu, Boris Johnson računa i na znanstveni napredak u razvoju liječenja.

“Napredujemo u razumijevanju genetike srži virusa, kao i u pronalaženju učinkovitog liječenja”, naglasio je.

U četvrtak je jedan britanski pacijent počeo primati liječenje, rekao je Johnson i objasnio da se britanski znanstvenici nadaju da će početi razvijati cjepivo “sljedećih mjeseci”.

Sjedinjene Države su već pristupile kliničkim testiranjima, objavile su u ponedjeljak američke sanitarne vlasti.

Velika Britanija za sada ne testira sustavno sve oboljele već se koncentrira na najteže slučajeve, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Boris Johnson je rekao da traju razgovori o mogućnostima kupovine stotina tisuća testova kako bi se identificirali zaraženi i oni koji su ozdravili, za što drži da bi moglo “promijeniti stanje”.