Izvor slike: Tportal

Premijer Andrej Plenković jučer je bio u Osijeku, gdje je potpisan ugovor za izgradnju poddionice Beli Manastir – most Halasica na autocesti A5. Govoreći o koridoru 5C, kazao je kako SDP-ova vlada nije htjela graditi puni profil autoceste kroz Baranju, a njegova jest pa su osigurali i dokumentaciju i financiranje. Kaže kako vjeruje da će se kroz dvije godine moći punim profilom autoceste putovati do Belog Manastira, a nakon toga i do granice s Mađarskom.

Tijekom svog boravka u Osječko-baranjskoj županiji premijer je odgovarao i na pitanja novinara vezana uz moguće održavanje izbora, predizbornu kampanju te rad nedjeljom, piše N1 Televizija.

S obzirom na njegov dolazak u Osijek koji se odvija dok su još na snazi mjere zaštite od koronavirusa, ali i činjenicu da se sve češće govori o izborima tijekom ljeta, Plenkovića su novinari pitali je li njegov dolazak u Osijek dio predizborne kampanje.

Plenković kaže da se tu ne radi ni o kakvoj kampanji i kako je normalno da Vlada, kada se reaktivira gospodarstvo, izlazi na teren i upoznaje se sa situacijom. To su, rekao je, radili i prije pa će i u budućnosti. Odgovarajući, pak, na pitanje vezano uz datum održavanja izbora, Plenković je kazao kako se ništa nije promijenilo u odnosu na ono što je rekao jučer. Dakle, ni danas nije htio reći za kad Vlada planira raspuštanje Sabora i parlamentarne izbore.

Novinare je zanimao i njegov stav vezan uz odluku o neradnoj nedjelji tijekom trajanja epidemije. “Činjenica je da smo u postupnoj fazi normalizacije života, za dan kada epidemiolozi procjenjuju da treba smiriti mobilnost stanovništva odabrana je nedjelja i nema ništa prirodnije i logičnije da to ne bude nedjelja”, rekao je premijer.

Kada je riječ o potpunom ukidanja rada nedjeljom, premijer je kazao da je to potez koji on podupire. “Kada dođe ta tema na dnevni red razgovarat ćemo, za to treba zakonska podloga”, rekao je i podsjetio da je jedan takav zakon Ustavni sud već ukinuo. Također je kazao kako je za takvu odluku potrebno provesti široku javnu raspravu. A potom je zaključio: “Što se mene tiče, ja sam za to da se nedjeljom ne radi”.

Iz oporbe misle drukčije te konstatiraju kako su premijer i HDZ već duže vrijeme u kampanji.

Iz SDP-a kažu, ovo je prvi puta u posljednjih 20 godina da će stranke biti u nejednakom položaju.

“Vidite i sami da je Plenković očito krenuo u kampanju prije dva dana kad je potpuno jasno pustio probne balone da će izbori biti u srpnju”, uvjeren je Rajko Ostojić.

“Ovo je prvi put u startu da su neke stranke bitno honorirane i da su počeli kampanju prije kampanje što naprosto nije fer u uvjetima pandemije, epidemije i polukarantene”, kaže Ostojić. 

“Pa ja bih rekao da je u stvari HDZ u predizbornoj kampanji već duže vrijeme zahvaljujući svom stožeru”, mišljenja je Miroslav Škoro. 

“Naravno da vjerojatno mogu ishoditi nekakvu propusnicu mada sam pokušao pratiti tijek ishođenja propusnice elektronskim putem. Nije predviđeno za političko djelovanje dakle morao bi se švercati na nešto drugo”, kaže Škoro.

“Ja mislim da su oni cijelo vrijeme u kampanji i da nastoje kapitalizirati ovu situaciju”, smatra Nikola Grmoja.  

“Činjenica da premijer nije u istom položaju kao i predstavnici drugih političkih opcija jer mi ne možemo ići nigdje nego na zasjedanje sabora”, napominje Grmoja.

AUTOR: HR-vjesnik