Izvor slike: 24sata

Zbog velikog dizajnerskog zaokreta novi BMW Serije 4 podigao je mnogo prašine već pri predstavljanju. Detalj oko kojeg se lome koplja je prednji dio s ogromnim ‘bubrezima’. Oni su potpuno drugačije dizajnirani nego na svim dosadašnjim BMW-ovim modelima. Toliko su izduženi da registarska pločica više nije ispod njih nego je njeno mjesto usred njih. I dok su mnogi oduševljeni izgledom nove Serije 4, neki su prilično šokirani velikim dizajnerskim zaokretom. 

Izvor slike: 24sata

Ono što je najzanimljivije za nas, iza dizajna koji je podigao prašinu stoji Hrvat. Domagoj Đukec, šef dizajna BMW-a osmislio je izgled auta za koji već sad mnogi kažu da će biti najkontroverzniji model godine. Đukec je rođen u Frankfurtu 1975. godine. Uvijek je znao da želi dizajnirati automobile, a svoje prve skice automobila još je kao dijete slao za objavu u hrvatske auto magazine koji su ih nekoliko puta i objavili. Kao student i neposredno nakon studiranja Radio je u Volkswagen grupi gdje je, između ostalog, bio jedan od zaslužnih za novi dizajnerski identitet Audija. Od 2001. do 2010. godine bio je dizajner Citroëna, a njegovo djelo je bila i zadnja generacija klasičnog C5. Od 2010. radi u BMW-u gdje se popeo do samog vrha hijerarhije. 

Izvor slike: Novac.hr, Domagoj Đukec

Veliki zaokret u dizajnu može se objasniti i željom BMW-a da distancira novu Seriju 4 od Serije 3 na kojoj je zasnovan. Naime, prethodni modeli Serije 4 (ranije Serija 3 Coupe) bili su vrlo slični ‘Trojci’, a to se kod novog modela izbjeglo prilično radikalnim prednjim dijelom. I ostatak automobila se razlikuje od Serije 3, no ne tako drastično da bi uznemirio neke ljubitelje BMW-a. Serija 4 je 6 centimetara niža od trojke što joj daje i mnogo agresivniji izgled.

Izvor slike: 24sata
Izvor slike: 24sata
Izvor slike: 24sata

AUTOR: 24sata