O slučaju smrti djevojčice iz Nove Gradiške rekao je da nema veze to što je resor socijalne skrbi uklopljen u drugo ministarstvo.

‘To je banalna teza. Odgovornost je na onome tko je donio pogrešnu odluku’, kazao je Plenković.

‘Išli smo za tim da se ojača sustav socijalne skrbi i da socijalne radnike koji su bili u podređenom položaju dignemo standarde sigurnosti i povećamo im plaće. Povećali smo naknade, očekujemo da cijeli sustav funkcionira bolje i ide na korist djece. Nažalost, groznih postupaka roditelja ima, ali oni će odgovarati u pravnom postupku’, kazao je Plenković.

Rekao je da je bitno da se ubrza proces udomiteljstva i da sva djeca dođu na sigurno.

‘Uvijek ima nešto za poboljšati’, rekao je, komentirajući to što je njegova vlada donijela teško kritizirani zakon o udomiteljstvu prije nepune dvije godine.

Vezano uz današnje uhićenje bivšeg čelnika Janafa Dragana Kovačevića, rekao je da ga zabrinjava sve o tom slučaju, a više o tome trebaju reći USKOK i DORH. ‘To oni moraju tumačiti javnosti, i mene zanima u konačnici’, rekao je Plenković.

Po pitanju AstraZenece, kazao je da je sazvao sve uključene u tu temu, ministra zdravstva te čelnike HZZO-a i HALMED-a, kako bi se vidjele raspoložive informacije. Za danas je sazvana i videokonferencija ministara zdravstva EU-a u 18 sati, a bitno je da stav svih ministara bude konsolidiran.

Izvor: HR-vjesnik M.M.