Izvor slike: Večernji.hr (screenshot)

Predsjednik Zoran Milanović žestoko je danas komentirao aferu Janaf. “Ovdje se skriva nešto puno opakije i ozbiljnije o čemu sam pričao prije dva dana”, rekao je Milanović.

“Ja ne znam ništa, ali sam naslutio, imam iskustvo. Kad sam vidio da DORH, na kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, informacije daje medijima, to je nedopustivo. Ne radi se o mojoj koži, nego o koži ljudi koji su možda zaslužili da budu kažnjeni, ali to tako ne može. Kad sam vidio koliko dugo proces traje, kako su se odvijale radnje, kada su pratili tog poduzetnika s novcem koji je podigao u banci, išao ga predati, ckorpus delicti, u tom renutku zna se što se radi, prekida se istraga, osim ako cilj istrage nije premijer, a nije. U protivnom nekoga štitite. Prekinuli ste raditi svoj posao, da biste 10 mjeseci prekinuli istragu, našli dva gradonačelnika poznata ili ne u ostatku Hrvatske. Što se radilo 10 mjeseci? Tko će to pitati, ako ne ja?”, upitao je Milanović.

Novinarima je poručio da upitaju članove Vlade koliko su puta bili u Kovačevićevu “klubu” u Slovenskoj 9.

Što se tiče muža bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Jakova Kitarovića, predsjednik Milanović rekao je da je “naravno znao” da se Kitarović nalazio u zgradi.

“Ali nije problem u Jakovu Kitaroviću. On nema veze s tim kaznenim djelom. Ali koga su imali na meti, na nišanu, ako ne nekoga tko direktoru firme daje 2 milijuna kuna mita?”, upitao je Milanović.

“Jakov Kitarović je dekor. Čovjek je slučajno bio tamo, čovjek ih je zeznuo na Martinje. Tko je još bio unutra? Bilo je još ljudi. Ovo je strašan skandal. Ni u koga ne upirem prstom, samo postavljam pitanje. DORH i USKOK vode istragu, zašto se nije postupalo? To je pravo pitanje”, rekao je predsjednik.

“Dragan Kovačević do jučer nije bio loše društvo. On je čovjek s nekim referencama, ja sam se s njim povremeno viđao. S kim se viđao Jakov Kitarović, to ne znam, ali pretpostavljam da nije s kriminalcima. To nije njegov milje. Pustite Jakova Kitarovića, on nije bitan u ovoj priči”, rekao je Milanović.

AUTOR: N1