Izvor slike: Glas Istre

Predsjednik Zoran Milanović danas je prisustvovao obilježavanju Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Novinarima je, među ostalim, pokušao objasniti svoju izjavu od neki dan, kad je rekao kako ne zna hoće li izaći na parlamentarne izbore. „Neobično je kako je moja dobronamjerna izjava izazvala reakciju kritičara. Moja poruka građanima je – glasajte, a ja ću vidjeti, ne želim da se uz moje ime i djelovanje povezuje bilo kakva pristranost“, kazao je Milanović.

“Ja nisam analitičar, ja sam izabrani predsjednik RH i prema Ustavu, ja sam stavljen u rezervat. Kad tako definirate predsjednika Republike, krajnje je licemjerno očekivati od njega da nešto napravi. Možemo razgovarati na pristojan način, ali ne na divljački”, rekao je Milanović.

Na obilježavanje Dana oružanih snaga neće doći premijer Andrej Plenković ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali Milanović kaže da mu to ne smeta. „Meni ne šalju poruku, šalju mojim biračima. Pa ni ja u zadnjoj godini nisam došao na barem jedan prijem Kolinde Grabar-Kitarović. Ne bih od toga radio nikakvu vijest. Oni su u kampanji i vjerojatno ćemo se vidjeti na polaganju vijenaca 30. svibnja, koji ja ne mogu zvati Danom državnosti“, kazao je Milanović.

Predsjednik je potom objasnio zbog čega mu je taj datum neprihvatljiv. „Dan državnosti je bio u devetom stoljeću. Ove promjene će samo zbuniti ljude. S druge strane, 25. lipnja, datum s kojim se Hrvati navodno nikada nisu srodili, prihvatljiv je svima koji su glasali za neovisnost Hrvatske. Taj datum je zajednički nazivnik svih Hrvata i hrvatskih građana”, rekao je Milanović.

Kako oko ovog novog datuma previše ljudi ima dilemu i da to nije zajednički datum. “Nema zajedništva i ognjištarske sloge pri kojoj svi slušaju ćaću, ali postoje neki zajednički datumi“, zaključio je predsjednik RH.

AUTOR: Telegram