Izvor slike: Projekt Velebit

Predsjednik Zoran Milanović danas slavi 54. rođendan.

Danas je predsjednik s karakterom, iako je sam govorio da to nikada ne želi biti, a prije toga je bio premijer kojega je taj isti karakter znao koštati.

Među njegovim najpoznatijim izjavama su i one: “Ja nisam ovdje da ikoga tješim, nisam duhovni otac, ja sam premijer”, “Previše smo izloženi slučaju. A takva država je slučajna država”, “Ja da recimo ovdje živim, ja bih tužio državu” ili “Zanima nas za koga bi glasao papa Franjo, ja sam uvjeren za nas”.

Kritičari su za njega znali kazati da je ljevičar kojem njegovi ljevičari zamjeraju da je previše desno. Jedan mu je djed ustaša, drugi partizan. On je socijaldemokrat koji sam sebe zove liberalnim konzervativcem. On je obrazovan i upućen, ali često i bahat i neugodan. Diplomat s kratkim fitiljem. Dok je bio premijer mnogima je išao na živce, čim se povukao iz politike, žalili su da im nedostaje.

Opet je u politici, sad mnogi pak kukaju da bi bolje bilo da je van politike – teško je zadovoljiti pojedince.

Izvor slike: Predsjednik.hr (screenshot)

Milanović je rođen 30. listopada 1966. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1990. godine, a iste godine kao odličan student dobio je Rektorovu nagradu te je sudjelovao na međunarodnom natjecanju vodećih europskih pravnih fakulteta na Međunarodnom sudu u Haagu. Magistrirao je pravo Europske unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu (V.U.B.) 1998. godine. 

Profesionalnu karijeru započinje kao stažist na Trgovačkom sudu u Zagrebu, nakon čega 1993. godine počinje raditi u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske. Bio je sudionik mirovne misije OESS-a u Azerbajdžanu 1994., a od 1996. do 1999. djeluje kao savjetnik u hrvatskoj misiji pri Europskoj uniji i NATO-u u Bruxellesu. 2003. godine postao je pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske zadužen za političku multilateralu. 

2007. godine izabran je za predsjednika Socijaldemokratske partije, gdje je naslijedio Ivicu Račana. Iste godine djelovao je i kao predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije. Početkom 2008. godine postao je zastupnik u Hrvatskom saboru, a do 2011. godine bio je i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru te član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. 

Predvodeći Kukuriku koaliciju, odnio je pobjedu na parlamentarnim izborima 2011. godine i postao predsjednik desete Vlade Republike Hrvatske. Tijekom njegovog mandata Hrvatska je 2013. postala članicom Europske unije. Nakon parlamentarnih izbora 2015. godine otišao je s mjesta premijera, a nakon parlamentarnih izbora 2016. godine otišao je i s mjesta predsjednika SDP-a te se posvetio privatnom konzultantskom poslu. 

Nakon povratka u politiku 2019. godine kandidirao se i pobijedio na predsjedničkim izborima te 2020. godine postaje peti predsjednik Republike Hrvatske. 

U braku je sa Sanjom Musić Milanović od 1994. godine te je otac dvojice sinova – Ante Jakova i Marka.

AUTOR: HR-vjesnik