Izvor slike: Glas Istre

Jedno je sasvim sigurno. Nitko neće moći glatko sastaviti novu vladu.

Kao i često do sada odluka će biti u rukama manjinaca, prije svega Milorada Pupovca ako ponovo izbori ulazak u Sabor. Iskusni političar i jedan od najdugovječnijih zastupnika nije se želio jasno izjasniti kome će se prikloniti, ali nije teško pretpostaviti da bi to bio Andrej Plenković i HDZ ako uspiju osvojiti većinu. Međutim, ni sa manjincima, ako HDZ ne ostvari nekim čudom sjajan rezultat, neće biti Plenkoviću dovoljno da lako i komotno osvoji drugi mandat.

Milana Bandića više neće biti na nacionalnoj razini. Vrlo je neizvjesna i sudbina HNS-a, pogotovo nakon debakla sa zakonom o obnovi Zagreba. HSLS ionako ne postoji kao neka politička snaga, a najveća je enigma kako će proći Most. Loše, sigurno, samo je pitanje da li jako loše ili loše na način da osvoji dva do tri mandata. Ako se to u konačnici dogodi, pobjednicima će trebati i te ruke, pa bi Most ponovo mogao u neku kombinaciju, iako je svakome muka kada se samo prisjeti pregovaranja s njima.

Na koliko mandata može računati Miroslav Škoro nemoguće je prognozirati. Njegovi kažu da je sve ispod 30 mandata razočaranje, ali je gotovo nemoguće da će ih toliko moći dobiti. Desetak je realnost, a i to bi bilo puno, jer Škoro nema nikakvu pravu strategiju, niti koncepciju, osim što se umiljava biračima sa krajnje desnog spektra. A takvi, iako su glasni, nikada nisu dobro prolazili na izborima. Sada se u javnost ‘bacaju’ razne bubice da Škoro i njegovi traže premijerski položaj i nekoliko ministarstva za suradnju s onom strankom koja bi željela izaći kao pobjednička, ali je posve jasno da su to smijurije.

Ponovno se govori o mogućnosti velike koalicije, jer bi to bilo najelegantnije rješenje, iako se iz HDZ-a i SDP-a kunu da to ne dolazi u obzir. Da kojim slučajem do toga dođe, da li bi to uopće moglo funkcionirati teško je reći, ali u Hrvatskoj ništa nije nemoguće.

Treba još nešto znati. Tko god izgubi izbore, Andrej Plenković ili Davor Bernardić, teško je opstati na čelu stranke. Ako kojim slučajem ljevica pomete HDZ kojem je izblijedila aureola uspješnog vođenja kroz krizu oko koronavirusa, kada se vidjelo da je Nacionalni stožer produžena ruka stranke i ako SDP sa partnerima uspije sastaviti vladu, sudbina Plenkovića je odbrojana. Teško bi politički preživio na domaćem terenu ako HDZ ode u oporbu, jer bi to značilo i temeljito čišćenje zemlje od svih HDZ-ovih kadrova, premreženih svugdje gdje je vlast, ali i novac. Malo bi mu pomoglo što je na stranačkim izborima dobio svesrdnu podršku članstva, jer bi šok od opozicije prebrisao sve Plenkovićeve uspjehe ili ‘uspjehe’.

Ako SDP opet ostane u oporbi sudbina Davora Bernardića je posve jasna. Maknuli bi ga preko noći i teško bi mu pomogli ‘njegovi’, koji će se sigurno smjestiti i u vrh stranke i u novi saziv Sabora. Tako će ovi izbori biti i odlučujući boj za šefove stranaka, u kojem nema ‘srednjeg’ rezultata. Jedino, ako se u konačnici ne dogovore o nekoj vrsti suradnje.

Sve su opcije, zapravo, otvorene. Pa i ona s manjinskom vladom s kojom Hrvatska nije imala iskustva. Nije isključeno da i HDZ izbori novi mandat, ali da ne izdrži do kraja. Kriza koja zemlju čeka na jesen bit će toliko izazovna da će svakome biti teško vladati. Možda ipak lakše SDP-u i partnerima, jer bi s pravom, izvlačenjem kostura iz ormara, sve loše prebacivali na HDZ.

Čeka li nas i prljava kampanja? Nije isključeno. Sigurno je da će se putem medija pokušati plasirati prljavo rublje iz suprotnog tabora. Naslušat ćemo se svega i svačega, a Hrvatska će u konačnici birati između HDZ-ovog kontinuiteta koji nije blistav i premijera kojeg poštuju i oni koji ne simpatiziraju HDZ ili novog vjetra koji bi donio SDP, ali uz premijera, ako to bude Bernardić, koji nema karizmu. Ostaju i razna iznenađenja koja nas čekaju, a prognoze je nezahvalno davati. Pokazalo se i na izborima za šefa države da se sve može promijeniti preko noći i da favorit, kao što je bila Kolinda Grabar-Kitarović, koji mjesec nakon izbora bude posve zaboravljena, kao da nikada nije postojala.

Naslušat ćemo se i o hrvatstvu i o poštenju i o korupciji i o reformama. Neće izostati ni omiljena tema ustaša i partizana, obećanja će biti na sve strane. A najteže tek dolazi, kada se nova vlast, lijeva ili desna na jesen nađe pred praznom državnom blagajnom i sve većim broju nezaposlenih.

AUTOR: Glas Istre