Izvor slike: About Pipelines (ilustracija)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske povodom Nacionalnog dana zaštite na radu i Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu koji se obilježava 28. travnja, uputio je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Ovogodišnji Nacionalni dan zaštite na radu i Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, 28. travnja, obilježavamo u okolnostima pandemije COVID-19 koja je značajno promijenila organizaciju rada i utjecala na ostvarivanje prava radnica i radnika iz radnog odnosa, uključujući i pravo na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. I kao da to nije dovoljno, uvjeti  rada značajno su se dodatno pogoršali u okolnostima potresa koji je 22. ožujka 2020. zadesio Zagreb i okolicu.

 U tim okolnostima Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) odaje počast svim radnicama i radnicima koji su zbog izloženosti biološkom riziku tijekom pandemije preminuli, onima koji su izgubili živote sanirajući posljedice potresa te svima koji su zbog neprimjerenih uvjeta rada i nepoštovanja pravila zaštite na radu izgubili živote radeći. U 2019. godini smrtno je stradalo 30 radnika od ozljeda na radu, 14 radnika umrlo je u prostoru poslodavaca od kroničnih bolesti. SSSH poziva na hitnu uspostavu nulte tolerancije smrtnosti na radu!

Pandemija je pokazala moguće utjecaji bioloških rizika na život i zdravlje, društvo i ekonomiju, te važnost zaštite zdravlja radnika i građana od niza rizika. Iznad svega ukazala je na važnost ulaganja u javno zdravstvo i u dobre uvjete rada, te potrebu primjerene naknade plaće za vrijeme bolovanja zbog izloženosti rizicima i zaštitu plaća na svim poslovima.

Istina je da mnogima nisu osigurana adekvatna zaštitna sredstva niti sredstva za održavanje primjerene higijene, stoga je povećanje ulaganja u zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i dijalog socijalnih partnera sada potrebniji nego ikad. Ulaganja za siguran rad jačaju i zdravstveni sustav.

Svjedočimo i promjenama u organizaciji rada (skraćeno radno vrijeme, rad u ciklusima 14+14 ili 7+7 dana, rad od kuće i sl.), ali i gubitcima prava radnika. Međutim, okolnost poslovanja u uvjetima bolesti COVID-19 nije opravdani razlog umanjivanja radnih prava. SSSH podsjeća kako radnice i radnici mogu zaštititi prava i interese ako se aktiviraju i organiziraju u sindikate, te sklope kolektivne ugovore.

SSSH pozdravlja donošenje plana pokretanja gospodarstva, no inzistira na preciznim i jasnim uputama povratka na rad. Popuštanje ne smije biti opuštanje, te SSSH od Vlade RH traži hitno uključivanje i sindikata kako bi se osigurala koordinacija mjera zaštite javnog zdravlja i zaštite sigurnosti i zdravlja na radu i u izradu nacionalnog i planova na razini tvrtki koji će definirati uvjete povratka na radna mjesta temeljem „načela predostrožnosti“. SSSH također poziva poslodavce u Zagrebu i drugim potresom pogođenim područjima da ne improviziraju prilikom izvođenja radova  već preveniraju moguće ozljede i nesreće na radu. Inspekciju rada SSSH ponovo poziva da pojača izlaske na teren upravo s ciljem jačanja prevencije. Osim za tradicionalna radna mjesta, posebice u prostoru poslodavca, mjere treba predvidjeti i za radnike u kućanstvima kako i one zaposlene putem platformi, piše u priopćenju koje potpisuje Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

AUTOR: Dnevno.hr