Izvor slike: Dnevno.hr (screenshot)

Pandemija španjolske gripe trajala je od 1918. godine do 1920. godine. Od posljedica zaraze tom gripom, umrlo je između 50 i 100 milijuna ljudi diljem svijeta. Uzročnik španjolske gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1, a od nje je oboljela 1/3 stanovništva. Smrtno su stradale osobe između 20-40 godina.

Gripa se istovremeno pojavila u različitim dijelovima svijeta i zapravo se ne zna gdje je započela, ali je pretpostavka da je započela u SAD-u, u jednoj vojnoj bazi. Odnijela više života nego žrtve prvog svjetskog rata.

Četiri godine brutalnog ratovanja u nezamislivim uvjetima, nestašice, izgladnjelost, pothranjenost, loši uvjeti života i jake zime bile su savršena podloga za  ovu pandemiju. Širenju gripe su pridonijele migracije vojnih odreda. Ime koje danas koristimo, Španjolska gripa, navodi nas na pogrešne zaključke gdje je gripa započela.

Vlade zaraćenih zemalja, u strahu da će neprijatelj otkriti koliki su im gubici u ljudstvu, počeli su cenzurirati izvješća o ozbiljnosti epidemije. Kako Španjolska nije bila službena sudionica rata, objavila je istinu o bolesti, o ogromnom broju oboljelih i stravičnim posljedicama. To je bio razlog da gripa dobije naziv Španjolska gripa.

S druge strane, novi koronavirus zvani COVID-19, krenuo je iz kineskog grada Wuhana krajem prosinca prošle godine. Još uvijek nije poznat uzročnik bolesti, no smatra se kako je krenulo od životinja na tzv. “divljoj” wuhanskoj tržnici.

Od posljedica zaraze koronavirsuom do sad je u svijetu umrlo 83.474 ljudi. Ukupan broj oboljelih od novog virusa iznosi 1.450.123.

Pogledajte kako je izgledalo kada je svijetom harala pandemija španjolske gripe prije 100 godina. Ima li sličnosti s onime što se trenutno događa?

Ove slike lede krv u žilama.

Izvor slike: Dnevno.hr (screenshot)
Izvor slike: Dnevno.hr (screenshot)
Izvor slike: Dnevno.hr (screenshot)
Izvor slike: Dnevno.hr (screenshot)