Izvor slike: Jutarnji list

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje nove podatke vezane uz koronavirus u Hrvatskoj.

Jučer je potvrđeno 56 slučajeva zaraze te je ukupno 713 oboljelih od koronavirusa, a od njega je u Hrvatskoj do sada preminulo šest osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u Hrvatskoj zabilježeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ukupan broj je 790 bolesnika. Učinjeno je 6404 testiranja, 504 na dnevnoj bazi. Preminulih i dalje imamo 6, na respiratoru 27, jedan više bolesnik koji zahtjeva mehaničku potporu te oporavljenih 64, što je 12 više nego jučer.

– Rano smo uveli mjere za zaštitu građana i u stožeru civilne zaštite i u sustavu javnog zdravstva veseli nas što najvćei dio građanstva postoje te mjere i zbog toga je naša krivulja i dalje linearn. Apeliramo i na prostore i kućanstva da se drže uputa samozaštite jer je to nabjolji način zaštite. AKo bude tako, naši rezultati će biti nadalje pozitivni.

Rekao je da je teško procijeniti koliko će se ljudi zaraziti i da je to nezahvalno.

– Epidemiološko i zdravstveno stanje o kojem je govorio ministar, koje mislimo da je pogodno, možemo zahvaliti zajedničkim naporima svih zdravstvenih djelatnika, kriznog stožera i građana. Ohrabrujuće je što je najveći broj stanovnika provodi higijenske i sve mjere koje propisuje stožer, ostaju u svojim domovima, održavaju socijalnu distancu i pomažu sugrađanima kojima je pomoć potrebna.

U toj zajedničkoj borbi, ponekad se dogodi da imamo slabu kariku, iako se najveći dio stanovišta pridržava naših mjera, ima manji dio koji se ne pridržava i krši ih. Svaki dan se izvještava o borju onih koji us prekršili samoizolaciju. Ima na sreću i onih koji su se sami stavili u samoizolaciju jer su čuli naše preporuke na koji način se virus prenosi i ne može se prenositi.

Ponekad je potrebno, kada se donese mjera, osigurati i provođenje mjere. Netko treba nadzirati da li se svi drže mjera ili ne. Mi epidemiolozi nismo ti koji trebaju nadzirati što smo dogovorili i propisali nego to radi policija. Pohvalio bih policiju, mislim da to rade odlično. Ponekad nas zdravstvene stručnjake se pita od strane novinara za situaciju da je komentiramo a da nismo saslušali i jednu i drugu stranu, pa naša ocjena nije objektivna i često posluži za pogrešno informiranje građana.

Spomenuo bih da je naš doktor Kaić, ne znajući za obje strane događaj u Splitu, iznio prestrogu ocjenu postupanja policije. Rekao bih da je potrebno provoditi nadzor i da policija upozori one koji krše što smo propisali i da provodi mjere nadzora i ponekad privede nekoga ili pozove sanitarnu inspekciju da se napiše kazna. Neki se ne drže mjera i potrebno ih je podsjetiti na mjere. To je u interesu svih nas – kazao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Iznio sam procjenu koliko će otprilike biti oboljelih i kad mislim da bi se s mjerama moglo prestati. To se može pokazati pogrešno. Mjere mogu prestati ranije ili kasnije. Spomenuo sam početak šestog mjeseca, molim da shvatite da je to procjena naš nekoliko koji smo razgovarali o našoj krivulji i o tome što se može potencijalno dogoditi te disciplini građana.

Zaključili smo da je početak šestog mjeseca da bi mogli imati povoljnu situaciju i popuštati s mjerama. Radi se o osobnoj procjeni, a ne da će 1.6. prestati mjere koje smo propisali – kazao je Capak.

– Kazao bih da su županijski centri 112 tijekom 29.3. zaprimili 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije, a prema informaciji operativno-komunikacijskog centra MUP-a evidentirano je 3790 dojava o kršenju mjera samoizolacije, a provjerama kod 928 osoba je utvrđeno kršenje mjera samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni isnpektorat – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Linearni brojevi su posljedica poštivanja mjera stožera, koje je propisala struka, želim se zahvaliti građanima koji se drže mjera jer tako pomažu sebi, svojima i cijeloj zajednici. Kao što je kazao primarijus Capak, Stožeri civilne zaštite, ali i policija kao najmnogobrojnija institucija koja ima službenike diljem zemlje upozorava gdje god može da se svi moraju pridržavati ovih mjera i to nije nikakvo treniranje strogoće niti izlaženje izvan ovlasti.