Izvor slike: RTL

Podsjetimo, što se to događalo prije osam godina.

Bez nazočnosti optuženika na zagrebačkom Županijskom sudu Optužno vijeće potvrdilo optužnicu u slučaju Fimi media u kojem se za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava, među devet optuženih pravnih i fizičkih osoba, prvi put tereti politička stranka – HDZ te njen bivši predsjednik i istovremeno premijer, Ivo Sanader.

‘Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu u slučaju Fimi media po svim točkama optužnice za sve okrivljenike’, prije osam godina potvrdila je novinarima odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković nakon sjednice optužnog vijeća.

Odvjetnici HDZ-a Davorin Budin i Tomislav Penić tada su rekli da ovaj slučaj za njih predstavlja profesionalni izazov, najavivši da će u postupku iznijeti cijeli niz argumenata koji dokazuju nevinost najjače oporbene stranke u Hrvatskom saboru.

Naime, odvjetnici HDZ-a najavili su da će i dalje inzistirati na svojim prigovorima prema kojima je tužiteljstvo pogrešno utvrdilo odgovorne osobe u stranci te poistovjetilo stranku sa trgovačkim društvom.

Uz Sanadera, koji se navodno okoristio s 15 milijuna kuna, i HDZ u čije se “crne fondove”, po optužnici, od 2003. do 2009. nezakonito slilo 31,6 milijuna kuna, optuženi su i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

USKOK je tada potvrdio da je ukupno 70 milijuna kuna iz državnih institucija i poduzeća izvučeno preko privatne tvrtke Fimi media po kojoj je slučaj i nazvan. Dijelom tog novca, tada vladajuća stranka HDZ navodno je financirala i svoje izborne kampanje.

Pitamo se da li je moguće da je narod zaboravio prljave rabote dužnosnika koji su i danas politički aktivni u HDZ-u i pretendiraju na nove dužnosti.

Nadalje, dana 27. svibnja 2020. godine održao se nastavak suđenja u aferi Fimi media. Nove glavobolje HDZ-u zadala je bivša šefica stranačkog računovodstva Branka Pavošević koja je promijenila svoj iskaz, poručivši da se ne smatra “ni krivom ni odgovornom”, javlja Telegram.

“Ako netko misli da sam ranije priznala krivnju moram reći da sam najprije devet puta iskazivala kao svjedok, a onda mi je sve to stavljeno na teret. Bila sam pod stresom. Sa Sanaderom, kao predsjednikom HDZ-a, nisam gotovo uopće komunicirala. To što sam ranije u USKOK-u izjavila da mi je sve naređivao Sanader bilo je rečeno pod pritiskom na mene i moju obitelj. Ja nisam znala koje je sve račune HDZ imao, ja sam bila zadužena samo za onaj račun središnjice”, objasnila je Pavošević promjenu u svome iskazu, ali ne navodivši tko je vršio pritisak na nju.

Potom je nastavila svjedočiti rekavši kako je sve radila po statutu stranke i nalozima glavnih tajnika HDZ-a, među kojima je bio i pokojni Branko Vukelić te da nije znala da je to kazneno djelo. Zbog straha od otkaza nije preispitivala njihove postupke. Optužila je glavnog tajnika Ivana Jarnjaka da joj nije naložio plaćanje doprinosa dijelu zaposlenika, čime su zakinuti i oni, ali i država, primijetivši kako on zbog toga nije optužen. Negirala je i iskaz prozvanog Jarnjaka koji je rekao da je ona bila odgovorna za cijelo financijsko poslovanje stranke.

“Ne znam podrijetlo novca koji je Mladen Barišić donosio u stranku. Ne znam ni odakle su stigla dva milijuna kuna što mi ih je kao donaciju donio Jarnjak. On je bio dužan izdati potvrdu donatoru”, posvjedočila je Pavošević, dodavši da je sve naknade plaćala za poslove koji su bili odrađeni za stranku te da zbog toga nijedan nalog nije bio nezakonit.

Dodala je kako je cijela afera, ali i desetogodišnji sudski postupak na njoj ostavio psihičke i materijalne posljedice.  “Nakon uhićenja dobila sam otkaz u HDZ-u, a ni firma moje obitelji više nije mogla dobiti poslove. Povukla sam se iz javnosti. Nisam u ovom svemu ostvarila niti kune osobne koristi. Ovo sve mi je jako teško palo. Našla sam se u situaciji da moram sve rasprodati da možemo ja i obitelj preživjeti”, u suzama je rekla Branka Pavošević.

Nadalje, odbila je odgovarati na pitanja svih, osim svog odvjetnika, pa su pročitani njezini raniji iskazi. U njima je spomenula kako je HDZ bio u dugovima i da joj je Sanader jednom donio vrećicu s milijun kuna navodnih donacija iz inozemstva. Govorila je i da joj je Ratko Maček, “bog i batina u stranci”, stalno donosio novac ne govoreći joj odakle dolazi. Tada je optužila Sanadera da joj je naredio da ne evidentira taj novac, koji se, prema njezinom iskazu, trebao koristiti za plaćanja na crno.

Nakon suđenja dogodila se jedna situacija koja baca mrlju na ministarstvo pravosuđa.

Naime, novinar Domagoj Margetić na svojem je Youtube kanal uobjavio zanimljivu snimku. Naime, Margetić je uhvatio ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji se u podrumu jednog zagrebačkog restorana susreo s Ratkom Mačekom. Susret možda i ne bi izazvao takvu medijsku pažnju, no Maček je Uskokov optuženik u HDZ-ovoj Aferi Fimi Media.

Možda najfrapantniji detalj ovog susreta je taj što se baš danas nastavilo suđenje u slučaju Fimi Medie, a gdje je došlo do velikog preokreta. Naime, obranu je iznosila Branka Pavošević, bivša šefica računovodstva HDZ-a, koja je na prvom suđenju bila priznala krivnju, dok je danas promijenila svoj iskaz, kazavši kako se ne smatra “niti krivom niti odgovornom”.

U svojem je iskazu spomenula i Ratka Mačeka, koji je prema njezinim riječima bio “bog i batina” u stranci.

Novinar Margetić je u videu kazao kako se susret dogodio nekoliko sati nakon suđenja, a kada je pitao ministra kako komentira činjenicu da se “ministar pravosuđa susreće s Uskokovim optuženikom”, Bošnjaković mu je odgovorio pitanjem “Pa šta?”.

Izvor videa: Youtube

AUTOR: HR-vjesnik