Izvor slike: Facebook

Osim u Zagrebu, potres se prije nekoliko dana osjetio i u širem području Prigorja. Naročito je jak bio u potkalničkim krajevima gdje je prouzročio i nešto materijalne štete.

Najviše stambenih i gospodarskih objekata stradalo je u Kalniku i Križevcima, a ništa bolje nije bilo ni u Vojakovačkom Osijeku, naselju s većinskim srpskim stanovništvom koje se nalazi na istočnom dijelu područja osjetljivog na potres.

U Križevcima su tako zabilježenja padanja crijepova, a došlo je i do urušavanja dimnjaka na jednoj kući dok su u Kalniku i Vojakovačkom Osijeku dogodila nešto manja uništenja unutar samih objekata.  Iako nije bilo ljudskih žrtava, među prvima u Prigorju o štetama nastalim u potres širu javnost je obavijestio Mario Filipašić, načelnik štaba Civilne zaštite Opštine Kalnik. – U obilasku naselja na području Općine Kalnik nisu uočena urušavanja zgrada ili drugih objekata, pa samim tim nije bilo potrebe za angažman snaga civilne zaštite. U razgovoru sa stanovnicima, došli smo do informacija da su se na objektima, kako stambenim tako i gospodarskim,  pojavile napukline na zidovima , kao i ulegnuća krovova (vjerojatno širenje nosivih zidova) na pojedinim objektima.

U razgovoru sa načelnikom, odlučeno je da će se objaviti na stranicama općine poziv da stanovnici prijave eventualnu štetu nastalu od potresa. – rekao je Filipašić. Osim Filipašića, javnosti se također obratio i  načelnik Općtine Kalnik Mladen Kešer (SDP). On je preko svoga facebook profila uputio poziv koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu kojega je pozvao da sazove Povjerenstvo za procjenu od šteta nastalih od elementarne nepogode. – Pozivam župana Darka Korena da hitno sazove Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i da krenu već danas sa radom. Štete na objektima od potresa su velike i ne može se čekati mjesec dana. – istaknuo je Kešer .