Nakon većinom sunčane subote slijedi sasvim suprotna nedjelja – oblačna i kišovita, sa snijegom ne samo u gorju nego vjerojatno i u nekim nizinama, piše HRT u prognozi za nedjelju i sljedeće dane.

Na Jadranu je jutros pala obilna kiša, lokalno i uz izražene pljuskove i grmljavinu. Obilna kiša očekuje se tijekom cijelog dana.

Mnoge ulice u centru Splita su poplavljene. Kako se vidi na snimkama koje šalju čitatelji, u centru grada došlo je do manje bujice.

Poplavljene su i gradske prometnice.

Automatska meteorološka postaja Split-Spinut bilježi čak 47 litara oborine od ponoći, od čega 36 litara od 8:30 do 9:30, javlja Dalmacija danas.

Dosta posla za vatrogasce

Obilna kiša praćena grmljavinom i povremenom tučom, koja je od ranog jutra zahvatila Split, potopila je dio gradskih prometnica zbog čega su na terenu vatrogasci, cestari, djelatnici vodovoda i kanalizacija, ali i policija, doznaje se od hitnih službi.

Zbog velike količine vode u Kaštelanskoj ulici na Poljudu jedno je vrijeme promet bio usporen sve dok voda nije istekla u odvode. Velike količine vode poplavile su zapravo skoro sva veća raskrižja u gradu, a u samom središtu grada je kišnica ušla u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, baš kao i u Dioklecijanovim podrumima. Dio osobnih automobila u gradskom kvartu Spinut završio je pod vodom.

Obilna kiša poplavila Split: Vatrogasci izvukli vozača iz vode, na Marjanu palo stablo

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita za Hinu su rekli da su do 11 sati imali desetak intervencija uglavnom ispumpavanja vode iz okna lifta ili poslovnih prostora, prizemnih prostorija, jednog su vozača i njegovo osobno vozilo izvukli iz vode na Poljudu

“Imali smo intervencija, ali čak manje nego što smo se nadali. Otprilike desetak intervencija na koje je osim nas išao i DVD Split. Intervenirali smo na nekoliko mjesta u gradu, potom na Žnjanu, Kopilici, Brdima, Spinutu. Uglavnom se radilo o velikom slijevanju vode uslijed začepljenja šahtova. Kolege iz DVD- a Split su uklanjali stablo koje je palo na Marjanu”, rekao je dežurni operater u JVP-u Split.

HAK objavio upozorenje za Dalmaciju

Nevrijeme u Splitu 5. 12. 2021

HAK upozorava da su ceste diljem Dalmacije pune vode. Ponegdje su zbog neprohodnosti ceste i zatvorene.

“Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice i povremeno jake kiše, osobito u Dalmaciji, moguće su veće količine vode na kolniku. Ponegdje ima magle, a mogući su i odroni, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8) i cestama u gorju. Upozoravamo vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog vode na kolniku zatvorene su lokalne ceste na području Vrgorca: Veliki Prolog-Draževitići (LC67209), Kotezi-Vina (LC67203) i Podprolog-Orah (LC67207)”, piše HAK.

Autor: M.M.