Posudio mu novac pa godinama kamatario. Uzeo mu stan, gomilu novca, prijetio, tukao

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iznude u pokušaju na štetu 33-godišnjaka.

Ukratko, 40-godišnjak je 33-godišnjaku posudio novac, da bi ga kasnije godinama kamatario, prijetio mu i fizički ga napadao. Policija je u priopćenju objasnila što se dogodilo.

“Naime, sumnja se da je osumnjičeni s unaprijed stvorenom namjerom protupravnog pribavljanja imovinske koristi, u više navrata tijekom 2014. i 2015. godine oštećenom pozajmio novac uz dogovorenu mjesečnu kamatu. Nakon što mu je oštećeni određeno vrijeme isplaćivao novac u dogovorenom iznosu kamate, uslijed financijskih poteškoća 33-godišnjaka, osumnjičeni je počeo učestalo ozbiljno prijetiti oštećenom.

U isto vrijeme osim prijetnji upućenih njemu, prijetio je i članovima njegove obitelji te su oni, iz straha za svoje živote, a na njegovo traženje, prenijeli vlasništvo svojih obiteljskih nekretnina ukupne vrijednosti od oko 310.000 eura i to na osumnjičenom bliske osobe.

Od 2015. godine do 2019. godine osumnjičenom na ime duga i kamata isplatili su još i novčani iznos šesterostruko veći od iznosa pozajmice”, objašnjava policija.

Sve je trajalo godinama

To je, piše policija, trajalo godinama. “Međutim, početkom svibnja 2022. godine, namjera osumnjičenog za protupravnim pribavljanjem imovinske koristi se nastavila te je on počeo učestalo telefonom nazivati oštećenog upućujući mu ozbiljne verbalne prijetnje s ciljem da ga prisili da mu isplati nepostojeći novčani dug.

Iz straha za svoj život i živote članova svoje obitelji, tijekom lipnja i srpnja 2022. godine oštećeni je osumnjičenom u dva navrata isplatio novac, no prijetnje oštećenom 40-godišnjak je nastavio upućivati i dalje.

U ovom slučaju prijetnje su išle u smjeru da će ga tjelesno ozlijediti sam ili na način da angažira druge ljude da to učine”, piše policija.

Prije nekoliko dana ga napao

Sve je kulminiralo fizičkim napadom prije nekoliko dana.

“U konačnici, 21. rujna 2022. godine u večernjim satima, upravljajući osobnim automobilom na području Peščenice, osumnjičeni je na semaforu uočio oštećenog koji se u svojstvu suvozača nalazio u drugom osobnom automobilu. Tad osumnjičeni izlazi iz svog vozila, prilazi  oštećenom i ponovo ozbiljno prijeti usmrćivanjem ukoliko mu ne isplati novac.

Čak i tada nastavlja s protupravnim ponašanjem na način da oštećenog više puta udara u glavu te odlazi s mjesta događaja.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja u počinjenje kaznenog djela te se kriminalističko istraživanje nastavlja. Osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom državnom odvjetništvu”, piše policija.

Autor :redakcija hr-vjesnik