Kako su udružili snage veliki domoljub “muškarčina” iz Čavoglava i neuspjeli pokušaj majke prirode da napravi ženu na slučaju Željke Markić. Ovo dvoje zajedno u Hodu za Thompsona muškarčinu i njegova legalna i ilegalna prava. No na put im je stala novinarka Danka Derifaj kojoj ni prijetnje sa kojom se desnica danima “puca ” na nju nisu rezultirali ničim. Danka je svoj posao kao i do sada odradila profesionalno do kraja.

Zastrašivanje novinarke ima samo jedan cilj, spriječiti objavu priče o otimačini koja dovodi u opasnost ljudske živote. Ali, neće proći …

Dragi Marko i Markićka prošećite malo…

Portal narod.hr, čiji je izdavač udruga U ime obitelji Željke Markić, pomaže Marku Perkoviću Thompsonu u njegovoj nezapamćenoj hajci na RTL-ovu novinarku Danku Derifaj, autoricu priče o Thompsonovoj vili na splitskome Žnjanu, ustvrdio je u ponedjeljak rtl.hr.

RTL-ov portal ustvrdio je to u najavi priče Derifaj o Thompsonovu sporu sa susjedima u Splitu. “Zastrašivanje novinara ima samo jedan cilj, spriječiti objavu priče o otimačini koja dovodi u opasnost ljudske živote. Ali, neće proći”, tvrdi rtl.hr

Foto: hr-vjesnik

“Nakon što se ekipa Potrage popela na krov u susjedstvu Marka Perkovića Thompsona, koji je on oteo suvlasnicima susjedne nekretnine, pjevač je pokrenuo nezapamćenu hajku. U tome mu pomaže portal Narod.hr, čiji izdavač je udruga U ime obitelji, a koju pak vodi Željka Markić”, tvrti portal

“Huškački dvojac već više od tjedan dana svojim objavama potiče govor mržnje i poziva na nasilje prema autorici ove priče, prema RTL televiziji i prema novinarima uopće. To zastrašivanje ima samo jedan cilj, spriječiti objavu priče o otimačini koja dovodi u opasnost ljudske živote. Neće proći”, stoji u najavi priče, koju možete pogledati i pročitati na ovoj poveznici.

Zastrašivanje novinara ima samo jedan cilj, spriječiti objavu priče o otimačini koja dovodi u opasnost ljudske živote. Ali, neće proći…

Ovo su svi uključeni u put Thompsona do te vile

Sve su izgrađene na osnovu građevinske dozvole za turističko naselje, inače ne bi dobili građevinsku dozvolu. Druga vila s lijeva sada pripada Marku Perkoviću Thompsonu.

Foto: hr-vjesnik

Na putu Perkovića do te vile sudjelovali su: Zvonko Kotarac – investitor (u istražnom zatvoru zbog građevinskih malverzacija), Zoran Sikirica prethodni vlasnik sada Thompsonove vile (čeka suđenje zbog građevinskih malverzacija), bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo grada Splita Lada Pocrnić Mladinić (čeka suđenje zbog pogodovanja Zoranu Sikirici, pod istragom za pogodovanje Zvonku Kotarcu), arhitekt građevinskog projekta Emil Šverko (pod istragom zbog suradnje s Kotarcem).
Čim je Marko Perković uselio u vilu, pokrenuo je sudske procese protiv vlasnika na susjednoj adresi, koje želi iseliti iz etaža koje se tlocrtno nalaze ispod njegovog stambenog objekta, odnosno u njegovoj čestici.

Oni ovdje žive godinama prije njega, a tužbama se otvorio čitav niz nelegalnosti koje krije ovaj građevinski projekt. Pravomoćnom presudom suda u Osijeku, kamo je spis prebačen iz Splita, Thompson je Branku Miodragu već oduzeo teretanu koju je Miodrag kupio od prethodnog vlasnika, i legalizirao.

Foto: hr-vjesnik

“2009. godine sam kupio ovu nekretninu i smatrali smo da smo dobili čiste papire, na kraju se ispostavilo da taj dopunski prostor, ta teretana nije čista, nije se mogla uknjižiti u zemljišnim knjigama”, kazao je Perkovićev susjed Miodrag:

“Pitali smo stanare kako je kod njih, rekli su da je isto, da je u toku etažiranje zgrade, da će upravitelj etažirati sve te prostore. Pristali smo na to, kupili smo ovaj stan. Kasnije, 2013., kad je doselio Marko Perković, počeli su problemi u ovoj zgradi, najprije samo za mene, a potom i za sve ostale stanare. Sad je ukupno tužio 10 stanara.”

Stanarka Marija Pintar kaže:

“Nismo mi ovo dobili džaba, mi smo ovo kupili.”

Novinarku Potrage zanimali je je li unutar toga kupila i kuhinju i kupaonicu.

Foto: hr-vjesnik

Thompsonov zahtjev za legalizaciju

“Tako je. Došao je ključ u vrata, gotovo, da bi on kasnije da sam ja to probila i naknadno si ovo nadogradila. On je naknadno ovo saznao da su te šupljine njegove, i kaže, da sam ja to naknadno probila i unišla u njegov posjed”, odgovorila je Pintar.

A je li ona to doista i učinila?

“Ma kako bih? Ja kad sam ovo kupila i ušla u gotov stan”, dodala je Pintar.

Iako je Marija Pintar u stan koji je platila i legalizirala uselila 2003., a Thompson došao tek deset godina kasnije, on tvrdi da su njezina kupaonica i kuhinja njegovi. Dapače, i te kvadrate stana Marije Pintar, kao i više stotina ostalih kvadrata dijelova stanova ili pripadajućih prostora koji pripadaju suvlasnicima u ovoj zgradi, Thompson je objedinio svojim rješenjem o legalizaciji.

Foto: hr-vjesnik

Predstavnik suvlasnika zgrade Branko Miodrag to osporava, pa je još 2016. digao kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića, kao i protiv dvije zaposlenice gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Splitu.

Niz “nelegalnih poteza” i “nekretninski kaos”

Iz DORH-a na upit o Miodragovim kaznenim prijavama odgovaraju da su ih proslijedili USKOK-u, a iz USKOK-a kažu:

“Budući da je sukladno zakonskim odredbama postupanje tijekom izvida tajno, o njihovom sadržaju ne možemo izvještavati javnost.”

Investitor ovog cijelog kompleksa koji nije rađen u skladu s građevinskom dozvolom, Zvonko Kotarac, kao svjedok u nekretninskom sporu između Thompsona i Miodraga oko teretane, na sudu je rekao da su sporni, tzv. slijepi kvadrati, morali biti iskopani zbog specifičnosti terena i da ih je vlasnicima poklonio.

U svim kupoprodajnim ugovorima oni su dio stana ili prostorije koje idu uz stanove, cijene nisu posebno naznačene. Hrvoje Kačer, profesor na Katedri za građansko pravo Splitskog sveučilišta, 2017. je za potrebe suđenja Branku Miodragu dao pravno mišljenje čiji su sporni kvadrati:

“Nema baš nikakve dvojbe da je Stranka stekla pravo vlasništva na teretani redovnom dosjelošću, slijedom čega joj pripadaju sva vlasnička ovlaštenja, od prava na posjed i uknjižbu, pa do tužbi za zaštitu prava vlasništva.”

Miodrag je ipak ostao bez kvadrata, sutkinja nije priznala dosjelost, odnosno miran posjed duži od deset godina, a profesor Kačer situaciju nije želio komentirati pred kamerom. 

Nekretninski kaos izazvan nizom nelegalnih poteza aktera koje smo spomenuli na početku sada iskorištava Marko Perković prisvajajući kvadrate koje nije platio.
Naime, do ove vile je došao zamjenom sa Zoranom Sikiricom.

Važno je znati da je Zoran Sikirica u trenutku početka izgradnje projekta bio čelni čovjek Hypo banke čijim kreditom je Kotarac gradio vilu. Thompson je Sikirici dao svoju kuću u Zagrebu od 850 kvadrata za ovu vilu u Splitu od 532 kvadrata. U ugovoru o zamjeni obje nekretnine procijenjene su na 360 tisuća eura.

“To se zove dobra kupovina, ja bih to rekao”

Dakle, Marko Perković je kupio 532, a naknadno legalizirao 1962 kvadrata neto površine.

“To se zove dobra kupovina, ja bih to rekao”, smatra Branko Miodrag i dodao što misli kolika bi sad bila vrijednost metra četvornog:

“Pa, ja mislim da je sad to tri i po, četiri tisuće eura.”

Po ovome svemu ispada da je tih 530 kvadrata zamijenio za 860 u Zagrebu, a po tome ispada da je 1962 kvadrata, ako se podijeli s 360 tisuća koliko je platio, da je metar četvorni dobio po cijeni od 183 eura.

Kako su Thompsonovom legalizacijom obuhvaćeni već jednom legalizirani kvadrati susjeda, predstavnik stanara je tražio obnovu postupka pjevačeve legalizacije. Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva je poništilo rješenje Grada Splita koje je dobio Thompson i sada je u tijeku čitav niz upravnih postupaka čijeg rješenja još nema na vidiku.

Autor: M.M.