PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je prije dva dana u intervjuu za radio Svetigora da ljudi koji SPC optužuju za bavljenje politikom i sami znaju da to nije istina.

Poglavar SPC-a je rekao da “po sebi, Crkva ne može biti ni stranačka ni netko tko podržava jednu opciju protiv druge”. 

“Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mjesta za sve nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čovjeka i naročito onoga koji ima nešto protiv nje. Dakle, nemamo mi tu što odgovoriti, mi znamo da to nije istina”, izjavio je Porfirije.

Porfirije uvjerava da se SPC ne bavi politikom

Ocijenio je da postoje različiti faktori koji u SPC-u vide neprijatelja za sistem vrijednosti po kojima živi moderni čovjek, “koji je izvan Boga i protiv Boga”.

Dan kasnije fotografijom s Porfirijem se na Instagramu pohvalio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

>> FOTO Vučić se našao s Porfirijem

“Zajedno sa patrijarhom srpskim Gospodinom Porfirijem. Zajedno u završavanju hrama Svetog Save, od njegove Svetosti, ali i u želji da naučim mnogo o brizi za naš srpski narod, o naporima da ljudima vraćamo vjeru da radom, marljivošću i čestitošću možemo mijenjati sve na bolje”, napisao je Vučić na Instagramu.

Sve to se događa u kontekstu nereda na Cetinju u Crnoj Gori, koji su proteklog vikenda izbili zbog kontroverznog ustoličenja novog mitropolita SPC-a Joanikija. 

Porfirijeve izjave o tome da se SPC ne bavi politikom tako su još očitije netočne, što uostalom dokazuje i novija povijest SPC-a. To je povijest puna podržavanja zločina i zločinaca, te širenja velikosrpske politike.

Specifičan status SPC-a u današnjoj Hrvatskoj

Foto :hr-vjesnik

SPC u Hrvatskoj ima zanimljiv status: uvijek je na meti filoustaške i klerikalne desnice, koja je definirana mržnjom prema Srbima. S druge strane, božićni domjenak SNV-a jedan je od društvenih događaja godine u Zagrebu, pa na njega dolaze predsjednici i premijeri, kao i ostatak društveno-političke elite, koji se godinama gurao da ih se fotografira uz Porfirija dok je bio mitropolit ljubljansko-zagrebački. Čak je i pomalo fešn i alternativno družiti se s pravoslavnim velikodostojnicima u Hrvatskoj pa se tako mnogi hvale poznanstvom s Porfirijem ili se fotkaju s vladikom Jovanom, poput nedavno Laibacha.

Nekih otvorenih pitanja između RH i SPC-a nema, a lijevo-liberalna javnost u Hrvatskoj je poprilično naklonjena SPC-u i to iz dva razloga: 1. SPC i Srbe redovito napada najcrnja hrvatska desnica, dakle postoji zajednički neprijatelj i 2. SPC je u osnovi društveno i politički irelevantan u Hrvatskoj te nikome ne predstavlja prijetnju.

Ali kada se SPC sagleda izvan ograničenog zagrebačkog konteksta, jasno je da je riječ o organizaciji koja je u proteklih nekoliko desetljeća nanijela najmanje jednako, a vjerojatno još više političke i ljudske štete od Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj. Dapače, po tome su poprilično slični Crkva u Hrvata, koja zapravo sanja da je autokefalna, i SPC. 

SPC je 1990-ih blagoslovio zločince

SPC je bitno sudjelovalo u potpaljivanju nacionalističkih strasti krajem 1980-ih, što se najbolje vidi na primjeru turneje mošti tj. posmrtnih ostataka kneza Lazara. Srpska pravoslavna crkva je od Vidovdana 1988. do kolovoza 1989. transportirala spomenute mošti diljem Jugoslavije kroz, kako se govorilo, “srpske zemlje”. Posmrtni ostaci kneza Lazara Hrebljanovića – kojeg su Turci porazili na bitci na Kosovu polju 1389. godine, nakon čega je proglašen svecem – korišteni su u kampanji buđenja srpskog nacionalizma, na čijem je čelu bio Slobodan Milošević. 

Istaknuti vladike i popovi SPC-a su se čak pojavljivali na ratištu i davali blagoslov pripadnicima različitih srpskih vojski 1990-ih, iza kojih su često ostajali gnjusni ratni zločini.

Treba podsjetiti i da je Sveti Arhijerejski Sabor SPC-a u siječnju 1992. godine potvrdio da ne priznaje AVNOJ-evske granice bivših jugoslavenskih republika, što je također bilo u skladu s agresivnom politikom Slobodana Miloševića. Uostalom, svojedobno je i ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan izjavio da mu je “vrhovni komandant” upravo patrijarh SPC-a. Ipak, od toga se tadašnji patrijarh Pavle ogradio, izjavivši kako ne zna u “kojem je smislu Arkan to mislio”.

Autor : M. M.