Izvor slike: Anadolu Agency

Ministar zdravstva Vili Beroš preko noći postao je politička zvijezda broj 1 i miljenik javnosti, pokazuju to rezultati posljednjeg Crodemoskopa i CroElecto istraživanja.

Osim što je Berošu naglo skočio rejting, zajedno s njegovom popularnošću ustabilio se i rejting HDZ-a, koji se, nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izgubila bitku za drugi mandat, počeo urušavati.

Prema istraživanju Crodemoskopa HDZ se od SDP-a odmakao s neznatnim razlikom, doduše koja je u postocima statističke pogreške, dok zadnja provedena anketa agencije CroElecto pokazuje da je SDP na 30 posto, a HDZ na 26 posto te lagano raste.

Unatoč tome, iz HDZ-a zadovoljstvo ne kriju, i to ne samo zbog Beroša, već i zbog toga što se na popisu najpopularnijih političara ukazao i ministar unutarnjih poslova – Davor Božinović.

”Njih dvojica napravili su čudo, Beroš je do jučer bio potpuni anonimus, a danas je najpopularniji političar u državi, građani su očito prepoznali njegove kvalitete i predanost, ali za nas same iznenađenje je Božinović. On je uvijek bio čovjek iz Plenkovićeve sjene, a sada se nameće kao organizator i koordinator, pa se čini da stranka na njega može računati dugoročno, i po pitanju parlamentarnih izbora”, svjedoči jedan sugovornik iz redova HDZ-a dobro upućen u zbivanja u Vladi.

S Berošem premijer Plenković ima velike planove, a to što se u nekim medijima počeo spominjati kao potencijalni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika u HDZ-u sada promatraju s dozom opreza.

”Zapravo bi bilo šteta potrošiti ga na to. Plenković s njime može osvojiti parlamentarne izbore u Zagrebu, a o lokalnim izborima trenutno nitko ne razmišlja. O tome da će se on kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika se nije niti razgovaralo, plan je krizu okončati što prije, i iz nje izvući najbolje”, tvrdi izvor blizak premjeru Plenkoviću, no dodaje da su s Beroševom i s Božinovićevom popularnošću u stranci ipak oprezni.

”Znate to je zamka, Beroš i Božinović dobro rade, ali taj posao je stresan, oni polako pucaju, nastavi li se kriza, i građanima bi mogli postati naporni, ljudi su frustrirani, nezadovoljni, pitanje je što će biti s ekonomijom, mnogi ostaju bez poslova, pa bi se moglo dogoditi da baš ovako kako su preko noći postali popularni, ministrima istom brzinom splasne rejting”, pribojavaju se iz HDZ-a.

„Beroš je bez sumnje stručnjak kada je o upravljanju krizom riječ, ali pitanje je što on zna i koliko može ponuditi po pitanju opće politike, zdravstvo je i prije krize vapilo za reformama, kada sve ovo stane za očekivati je da će stanje biti gore. Što se tiče Božinovića, on se već počeo zamjerati ljudima, a u HDZ-u zapravo nikada nije bio popularan, njegov je utjecaj u stranci donedavno bio trivijalan, i toga svega moramo biti svjesni kod pripreme za parlamentarne izbore. To što netko dobro vodi zemlju u krizi ne znači da taj netko može dobiti izbore”, zaključuje visoki izvor iz redova HDZ-a.