Izvor slike: Facebook (ilustracija)

Njegovati dijete znači pomoći mu da odraste i da se razvije. Ovo može uključivati razvoj njegovih interesa, ciljeva i društvenih karakteristika pomoću kojih ćete mu pomoći da izraste u pozitivnu i kompletnu osobu. Roditelji žele odgajati dijete u pozitivnom i voljenom okruženju unutar svojih domova, pokušavajući pritom “usaditi” u njih najbolje moguće kvalitete zbog kojih će pred njima biti blistava budućnost.

1. Pružanje dobrih primjera zbog oponašanja

Djeca će oponašati ono što vide, a izgradnja ponašanja prema oponašanju drugih kreće već u ranoj dobi. Stoga bi kao strategiju valjalo primijeniti pružanje dobrog primjera. To će se najbolje postići uz iskrenost, naporan rad pomoću kojeg će dijete naučiti što je odgovornost i time razviti radne navike. Važno se i redovito socijalizirati jer neke studije pokazuju da su upravo roditelji osobe koje djeci pomažu razvijati prijateljstva. Ne čine to samo kroz dogovore s drugi roditeljima o međusobnoj igri njihovih mališana već pružajući primjer kako se odnositi prema prijateljima. Djeca će oponašati sve navike, pa tako i one loše. Stoga je važno kloniti se loših navika, poput primjerice psovanja, pred djecom. 

2. Zajedničko provođenje kvalitetnog vremena

U svakom je odnosu komunikacija vrlo važna, pa je bitno da i dijete nauči komunicirati, izražavati osjećaje i ideje. Provođenje kvalitetnog vremena s vašom djecom bez mobitela u ruci, pomoći će im da vide kako imaju vašu punu pažnju. Pomozite im da se osjećaju sigurno i razviju mozak kvalitetnim razgovorima uz primjerice, večeru. Zajednički obroci su šansa za započinjanje dana u zajedništvu, a zajedničke večere su odličan način za raspravljanje o tome kako je tko proveo dan. Dugački razgovori prepuni informacija pomažu pri iskazivanju osjećaja, stvaranja zajedništva i imaju pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

3. Stvorite zdrave rutine

Djeca su uspješnija kada u kućanstvu postoji struktura. Uz ljubav i brigu, rutina će vašem djetetu pružiti nešto na što se mogu osloniti. Osmislite dnevnu rutinu za vaše dijete: probudite ga, operite zube, spremite se za školu, pojedite doručak, krenite u školu. Kada se vrati iz škole, slijedi pisanje zadaće, večera, druženje s prijateljima ili obitelji i spavanje. 

Pored ovoga, dodavanje jednostavnih kućnih zadataka poput pravljenja kreveta ili skupljanja robe za pranje, pomoći će da se vaše dijete pripremi za uspjeh u pravom svijetu. Rutina mu stvara ravnotežu, a uči ga o odgovornosti i rekreaciji. 

4. Nemojte se bojati discipline

Možda na prvu ne volite disciplinirati vaše najmlađe, ali djeca moraju znati što je dobro, a što loše. Mora ih se naučiti da za svaku njihovu akciju postoji i posljedica. Disciplina ne može bez ljubavi i razumijevanja jer vaše dijete mora shvatiti o čemu se radi, da bi ona imala ikakvu težinu. Moraju shvatiti da bilo koji oblik “kazne” koji im zadate, znači određena pravila iza kojih stoje razlozi. Najgori oblik objašnjavanja kazne je: “Jer sam ja tako rekao/rekla!” Takvim načinom objašnjavanja dijete neće shvatiti zašto je u kazni, što je zapravo i čitava poanta discipliniranja.

5. Izgradite zajednicu oko sebe

Istraživanja pokazuju da se vaše (a samim time i djetetovo) mentalno zdravlje snažno povezuje s vašim okruženjem kod kuće, u školi, na poslu i u javnosti. Izgradnja pozitivnog društva i zajednice za dijete te uključivanje u djelatnosti zajednice, poput sportskih grupa, može pozitivno utjecati na njihovo mentalno zdravlje.

Odličan način izgradnje zajednice su i stvaranje tradicija, pomaganje lokalnoj humanitarnoj akciji ili piknik vikendom s vašim susjedima ili obitelji. Tradicije pomažu obiteljima u stvaranju zajedničkog identiteta, povezivanju i sigurnosti. Možete se pridržavati i nekih lakših tradicija, poput igranja društvenih igara jednom tjednom ili šetnjom parkom. 

Kada vaše dijete jednog dana bude htjelo osnovati svoju obitelj, putovati svijetom ili imati fantastičnu karijeru, ono to i zaslužuje. Važno je stoga da u njihovoj mladosti uložite puno vremena u komunikaciju i zajedno s partnerom ili partnericom, odgajate dijete s jednakim ciljevima i s njegovom dobrobiti na prvom mjestu. 

AUTOR: Glas Istre