POLICIJA provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potvrđeno je iz MUP-a.

Foto: hr-vjesnik

Portal neslužbeno doznaje kako policija istražuje posao izrade softvera koji je dogovoren i plaćen u vrijeme dok je ministrica bila Gabrijela Žalac.

Posao izrade sustava dobila tvrtka s jednim zaposlenim

Policija je prije nekoliko tjedana, 27. rujna, ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres. Nakon toga su zaplijenili dio kompjutorske opreme i dokumentaciju.

Radi se, navodi Telegram, o poslu koji je tvrtka Ampelos 2018. godine dobila od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac. Ampelos je za razvoj Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem potpisao ugovor vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Ministarstvo je na taj projekt prvo planiralo potrošiti 5.764.800 kuna. Potom su 2017. procijenili vrijednost na 9 milijuna i 860 tisuća kuna, da bi na kraju, 2018., završili na spomenutih 13 milijuna, odnosno 16 s PDV-om. Prije dobivanja posla tvrtka Ampelos imala je jednog jedinog zaposlenog te se borila s blokadama.

Softver koštao 2.9 milijuna, Ministarstvo ga platilo 13 milijuna

Telegram tvrdi da je softver koji je koštao 2.9 milijuna kuna Ministarstvo platilo 13 milijuna.

Nekoliko tjedana prije policije, točnije 9. rujna, u Ministarstvo su prvo došli djelatnici Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) koji su zapečatili dio ureda. Iz te institucije Telegramu su odgovorili kako zbog čuvanja tajnosti moguće istrage i poštivanja potrebne procedure ne smiju odgovarati na upite o slučajevima koje možda istražuju.