Izvor slike: HR-vjesnik

Kad je, sada smijenjeni direktor APN-a Krešimir Žunić poručio da ga je “sram koliko nema”, mislili smo da smo čuli sve. No reporterka Potrage Danka Derifaj sada je otkrila još nevjerojatniji slučaj! U istom kompleksu zgrada u Šibeniku stan je kupio APN-ov djelatnik, drugi je kupila njegova sestra, do trećeg je došao njezin suprug, a četvrti je kupio njegov brat. 

Da, dobro ste čuli, ima još. 148 stanova u dvije APN-ove zgrade u Šibeniku prodano je stanarima u lipnju 2018. Među njima je i Ivan Paić, referent za prodaju stanova iz APN-a koji ne živi u tom stanu. Ima kuću u Samoboru. I tu je kuću kupio s pomoću zajma APN-a, samo sedam godina prije toga – 2011. godine. Budući da iz APN-a nisu odgovorili kako je to moguće, isto pitanje iz RTL Potrage upitali su bivšoj ministrici graditeljstva.

“POS je bio da ljudi koji ne mogu doći do svoje prve nekretnine na tržištu, mogu zaista koristiti sve benefite iz proračuna. Proračun punimo vi, ja i svi građani, prema tome, uopće ova priča da netko tko radi u APN-u, ima samo deset bodova na listi, kupi stan, on je direktno ošamario cijeli sustav koji je zamišljen”, odgovorila je na pitanje kako je zamišljen POS bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Program APN-a postoji gotovo 20 godina, a arhitektica Iva Marčetić već godinama upozorava na njegove nepravilnosti.

Jedan od njih je i spomenuti referent prodaje u APN-u, Ivan Paić i njegova supruga, koji su se dvaput koristili povlasticama APN-a za kupnju nekretnina, njegova sestra Ana Paić Bumbak jednom, iako već ima nekretninu u Šibeniku. Ona i Zvjezdana Paić, čije ime je navedeno na sandučiću stana Ivana Paića u Šibeniku, inače su suvlasnice kuće u središtu Šibenika. U kući se iznajmljuju dva apartmana, a kao domaćin se reklamira upravo Ivan, o kojem možemo pročitati kako “već deset godina radi u državnoj agenciji za prodaju stanova mladim obiteljima”. 

Prema zemljišnim knjigama, sestra djelatnika APN-a Ivana Paića, Ana Paić Bumbak i suprug, oboje imaju po jedan stan u istoj APN-ovoj zgradi. To ne bi smjelo biti moguće prema kriterijima za POS-ove stanove i, zaista, Martino Bumbak nikada nije ni bio na listi APN-a. Do stana je došao zaobilaznim putem. Prema kupoprodajnom ugovoru stan je prvo kupio neki Božidar Ban, posudivši novac od Martina Bumbaka, inače šogora glavnog junaka iz APN-a. Iz aneksa ugovora je vidljivo kako se Ban nikada nije ubilježio na stan APN-a, no ipak ga je dao u zalog za pozajmicu od Bumbaka. Dug, koji je usput rečeno iznosio točno onoliko koliko je stajao stan, nije mogao vratiti pa je Martinu Bumbaku umjesto novca dao stan. Prema Odluci APN-a iz veljače 2020., kupljeni stanovi ne smiju se prodavati deset godina. No na stanu Martina Bumbaka takve zabilježbe nema. 

RTL Potragu zanimala je verzija prvog kupca s liste APN-a Božidara Bana pa su ga potražili na adresi koja je upisana na kupoprodajnom ugovoru za APN-ov stan. Ban se nije javio, kao ni Ivan Paić, ni Krešimir Žunić, koji je i ovdje među potpisnicima prodaje svih stanova. Što se tiče četvrtog od spomenutih stanova, koji je kupio brat već spomenutog Martina Bumbaka, RTL nije istraživao detalje prodaje. Sve što su naveli bilo je dovoljno za uvid u način na koji neki djelatnici APN-a dolaze do nekretnina. RTL iz DORH-a do zaključenja priloga nije dobio odgovor o fazi istrage u APN-u, a iz APN-a uvjeravaju da nepravilnosti – nema.

“Posebno napominjemo kako je neovisna revizija Ministarstva graditeljstva provela reviziju prodaje stanova iz Programa POS-a te sukladno njezinom nalazu i mišljenju, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u postupcima odabira i prodaje stanova iz Programa POS-a”, odgovorili su iz APN-a.

Enormna sredstva su potrošena, a očito je dosta stanova otišlo u ruke onih kojima to nije nužno. Zadnja državna revizija APN-a objavljena 2017. pokazala je nepravilnosti, stanovi u Šibeniku koje RTL Potraga spominje u prilogu prodani su 2018. Zahvaljujući prilozima RTL Potrage, APN-om se, prema riječima ministra, sada bavi DORH. Nova državna revizija je u tijeku, a iz Grada Šibenika na upit RTL-a odgovaraju – kako nepravilnosti nema. 

AUTOR: RTL.hr