Inflacija je pogodila čitav svijet, a val poskupljenja tako nije zaobišao ni Hrvatsku. Poskupljuju hrana, gorivo, energenti, ali i sve moguće usluge. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju na godišnjoj razini u prosjeku su više za 3.8 posto.

Osim plina i goriva, jedan od najvećih udaraca na kućni budžet svakako je poskupljenje hrane. Litra ulja je u odnosu na prošlu godinu u prosjeku skuplja za pet kuna, a kilogram piletine za 10 kuna. Litra mlijeka skuplja je za kunu, kruh i ostali pekarski proizvodi skuplji su otprilike za kunu do tri kune.

No u susjednoj Mađarskoj cijene nekih proizvoda znatno su niže od cijena istih tih proizvoda u Hrvatskoj. U tablici smo prikazali cijene nekih namirnica koje su izražene u mađarskim forintama i hrvatskim kunama. Treba napomenuti i da je PDV u Hrvatskoj 25%, a u Mađarskoj 27%.

Foto : hr-vjesnik

Jana od litre i pol više nego duplo skuplja u Hrvatskoj nego u Mađarskoj

Velika razlika u cijeni ogleda se u boci Jane od litre i pol okusa limete, za koju u Mađarskoj treba izdvojiti nešto više od četiri kune, dok u Hrvatskoj isti proizvod košta 8.99 kuna.

Limenka Red Bulla od 250 ml na policama mađarskih dućana stoji nešto manje od osam kuna, dok je u Hrvatskoj cijena 11.99 kuna. Limenka Heinekena u Mađarskoj stoji nešto više od šest kuna, a u Hrvatskoj gotovo deset kuna.

Čokoladno jaje Kinder Surprise u Mađarskoj košta oko pet kuna, dok za istu stvar u Hrvatskoj treba dati malo manje od devet kuna. Veliki paket WC papira Violeta u Mađarskoj stoji tridesetak kuna, dok isti u Hrvatskoj košta oko šest kuna više.

I na koncu, i pasta za zube je jeftinija u Mađarskoj, pa tako u susjednoj državi za Colgate od 75 ml treba izdvojiti oko devet i pol kuna, dok u Hrvatskoj istu stvar plaćamo gotovo 15 kuna.

I dok u Hrvatskoj još nema govora o smrzavanju cijena hrane zbog inflacije i poskupljenja, Mađari su to učinili. Stanovnici Međimurske županije i dijela Slavonije često odlaze u kupovinu hrane u Mađarsku, pa je dobra vijest za sve da je njihova vlada od 1. veljače zamrznula cijene osnovnih namirnica kao što su šećer, pšenično brašno, suncokretovo ulje, svinjski but, pileća prsa i mlijeko s 2.8 posto masti.

Jeftiniji život u Budimpešti nego u Zagrebu

U nedavnom tekstu o cijenama u regiji pisali smo da za četveročlanu obitelj treba 2000 kn manje u Budimpešti nego u Zagrebu. Glavni grad Mađarske jeftiniji je za život od Zagreba za 8.70%. Procijenjeni mjesečni troškovi četveročlane obitelji ondje su 13.793 kune bez najamnine, a za samca 3988 kuna.

Najam u Budimpešti je u prosjeku 8.46% niži nego u Zagrebu. Najam jednosobnog stana mjesečno stoji 3247 kuna ako je u centru, a ako je izvan centra – 2465 kuna. Trosoban stan u centru grada košta 5941 kunu, a izvan centra 4605 kuna. Prosječna neto plaća iznosi 6582 kune.     

Autor : redakcija hr-vjesnik