Izvor slike: Općina Legrad

Agencija EACEA, pri Europskoj komisiji, 6. siječnja je objavila rezultate svojih natječaja za program Europa za građane.

Na natječaj je pristiglo 37 prijava iz Hrvatske, a u poglavlju Bratimljenje gradova iz Hrvatske prihvaćeno je pet projekata i to tri grada Ludbreg, Zagreb, Klanjec i dvije općine Konjščina i Legrad.

Općina Legrad prijavila je projekt pod nazivom The 12th European Picnic of small communities: At the crossroads-26 communities from 13 countries to discuss how to make Europe stronger i za isti dobila maksimalnih 25.000 eura.

Spomenuti projekt nalazi se na 52. mjestu od 106 odabranih projekata diljem Europske unije.

Do sada je Općina Legrad dva puta prijavila projekte na program Europa za građane i dva puta uspješno provela projekte i to: 2017. godine 7. Europski piknik i 2019. godine projekt pod nazivom Legrad International Forum.

Ove godine, ako epidemiološke mjere dozvole projekt će se održati od 4. do 6. lipnja, a sudjelovat će 22 jedinice lokalne samouprave iz 13 europskih zemalja.

Vodeći partner i organizator je Općina Legrad, a ostali partneri su redom: Ortilos, Zakany, Zakanyfalu, Szepetnek, Felsonyek (Mađarska), Bitola (Sjeverna Makedonija), Cierna Voda, Vrakun, Cervenik, Kalnica (Slovačka), Brezova (Češka), Auseu, Vadu Crisului, Culciu Mare (Rumunjska), Kastl (Njemačka), Nikinci (Srbija), Altopiano della Vigolana (Italija), Zlotorya (Poljska), Dobrovnik (Slovenija), Stolac (BiH) i Vila Boa do Bispo (Portugal).

Podsjetimo, Legrad je jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koja mladim obiteljima praktički daruje kuće besplatno. Odlučili su 19 nekretnina u vlasništvu općine prodati za jednu kunu. Uz hrvatske državljane za kupnju kuća, veliko zanimanje pokazali su i Rusi.

– Kada je HRT prenio vijest da mi prodajemo kuće za jednu kunu, nakon toga su prenijeli i mnogi ruski mediji i mediji s područja bivšeg SSSR-a i nakon toga smo imali jako puno upita iz tog područja, došlo je više od 1.500 upita, kazao je načelnik općine Legrad Ivan Sabolić.

Izvor slike: Klikaj.hr

Prednost za kupnju kuće ili gradilišta za kunu imaju mlade obitelji do 40 godina.

Uz kupnju kuće za jednu kunu budući stanari mogu računati i na 25.000 kuna općinskih poticaja za uređenje i obnovu. U Legradu mladi mogu dobro živjeti – imaju novu školu, dječji vrtić, općina stipendira učenike i studente. Zbog blizine gospodarskih centara u Prelogu, Koprivnici i Ludbregu ni posao nije teško pronaći. Zbog toga se u Legradu nadaju da će uspjeti prodati sve prazne kuće za jednu kunu.

AUTOR: HR-vjesnik