Izvor slike: Vlada Republike Hrvatske

Iz županija stižu podaci o novozaraženima, a više od 50 posto županija nema novooboljelih.

Na splitskom području samo jedna novozaražena osoba, ali je zato u Koprivničko-križevačkoj županiji situacija alarmantna jer su dvije osobe umrle, a i virus se probio na odjel intenzivne u Opću bolnicu Koprivnica.

“U protekla 24 sata imamo jednu osobu pozitivnu na koronavirus. Na žalost, dvije su preminule osobe iz Doma za starije”, izvijestio je u srijedu šef Županijskog stožera u Koprivnici Ratimir Ljubić.

Ukupno je sedmero preminulih u županiji, od toga šestero iz Doma za starije.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić očitovao se o proboju koronavirusa na odjel intenzivne u bolnici.

“Jedan od pacijenata, 37-godišnjak, zbog pogoršanja stanja, dugogodišnji kronični pacijent, 4. svibnja morao je biti preseljen u jedinicu intenzivnog liječenja. U čekanju nalaza došla je obavijest da se nalaz mora ponoviti.

Liječnica je to pogrešno razumjela i donijela odluku da je pacijent negativan te da se zbog teške bakterijske upale pluća prebaci u jedinicu intenzivnog liječenja.

U poslijepodnevnim satima u utorak stigao je nalaz da je pozitivan i da se jedan liječnik i četiri sestre stave zbog toga u izolaciju.

Pacijent je potom zbrinut u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Liječnik i četiri sestre nisu koristile zaštitnu opremu, došlo je do pogreške u protokolu.

Cijelo krilo intenzivnog odjela temeljito je dezinficirano i opet otvoreno. Dakle, odjel neće biti zatvoren. Na žalost, ovakvi propusti se mogu događati”, zaključuje dr. Devčić.

Pacijent koji je sa zarazom ušao na odjel intenzivne stigao je s područja Đurđevca na kojem nema zabilježenih slučajeva oboljelih od COVID-19 infekcije, otkrila je glavna bolnička epidemiologinja dr. Vesna Mađarić.

Dr. Draženka Vadla, šefica Zavoda za javno zdravstvo, navela je kako su 72 osobe pozitivne na koronavirus, jedna više nego jučer.

“Na žalost, sedmero osoba dosad je umrlo, dvije osobe jučer. Ukupno je 41 oboljela iz Doma za starije, a šestero je umrlo korisnika iz Doma”, kaže Vadla.

AUTOR: HR-vjesnik