Počeo masovni bijeg Rusa, guglaju “kako slomiti ruku”. Rasprodani letovi iz Moskve

Glasnogovornik Kremlja odbio je odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih osoba nakon što je objavljena djelomična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini. 

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 pričuvnika, prenosi britanska agencija Reuters. Podaci Google Trendsa pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniju rusku web stranicu za kupnju aviokarata.

Masovni bijeg iz Moskve
Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su, prema podacima Aviasalesa.
Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (37.000 kuna) – što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.
Sinoć oko ponoći, obrambeni analitičar Konrad Muzyka podijelio je screenshot na kojem se vidi da današnji let Turkish Airlinesa iz Moskve za Istanbul košta 80.000 rubalja, što je nešto manje od 11.000 kuna. Oko 8:45 ujutro, nakon obraćanja Putina, letovi planirani za danas bili su rasprodani, a cijene ostalih su skočile u nebo.
Nešto više od pola sata kasnije, na web stranici Turkish Airlinesa letovi za sutra i petak također su bili rasprodani.
Cijene za Beograd i do 70.000 kuna
Jedna od zemalja za koje su rasprodane karte je i Srbija. Zrakoplovi kompanija Turkish Airlines, Emiratesa i Flydubaija povezuju navedene gradove. Cijene karata su strelovito narasle.

Što se sutrašnjih letova iz Moskve tiče, karata je ostalo još malo, a dostupne su samo u poslovnoj klasi. Rusi tako Emiratesom i Flydubaijem preko Dubaija do Beograda mogu letjeti za najmanje 68.278 kuna, prema podacima s Google Flightsa. Letovi iz Sankt-Peterburga više nisu dostupni. 

U svega nekoliko sati i izravni letovi iz Moskve za Azerbajdžan, Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan također su bili popunjeni.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je novinarima da će ruska vlada “vrlo brzo” objaviti koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije rezervista s vojnim iskustvom za služenje u Ukrajini.

Rusi googlaju “kako napustiti Rusiju” i “kako slomiti ruku”

Podaci iz Google Trendsa pokazuju porast broja Rusa koji pretražuju kako napustiti zemlju. Google upiti o tome “kako napustiti Rusiju” dosegli su vrhunac jučer u 18 sati po moskovskom vremenu, kada se očekivalo da će ruski predsjednik proglasiti vojno stanje i novačenje.

Danas, nakon Putinovog obraćanja, najviše pretražuju pojam “eskalacija”, ali i pitanja poput “kako slomiti ruku”.

Autor : redakcija hr-vjesnik