Po jutru se godina poznaje. Od danas u trgovinama samo plastične vrećice mikro debljine, mijenjaju se prava kupaca, poskupljuju plin i struja…

Foto : hr-vjesnik

U ovoj godini država namjerava s većim iznosima poticati one koji se odluče vratiti iz inozemstva kako bi u Hrvatskoj pokrenuli posao. Dodatno će biti nagrađeni i oni koji će svoje poslovanje razvijati u ruralnim krajevima. Iznosi za samozapošljavanje bit će veći, a trebala bi rasti i minimalna plaća. No Švicarska dodatno liberalizira pravila zapošljavanja za hrvatske radnike, tako da će fluktuacija na tržištu rada zasigurno biti. Najveće promjene već u prvim danima ove nove godine zamijetit ćemo u trgovinama, i to zbog zabrane lakih plastičnih vrećica.

Lagane plastične vrećice odlaze u prošlost: Proizvođači već najavljuju otkaze 

Tomislav Kramarić, član Uprave trgovačkog lanca objašnjava da će i dalje biti u ponudi vrećica od 7 mikrona debljine. Dodaje da su već neko vrijeme u ponudi 100% biorazgradive vrećice, koje će biti na svakom odjelu u ponudi i koje se mogu koristiti za biootpad. Napominje da je cilj potaknuti ljude na korištenje višekratnih vrećica. U ponudi će i dalje biti deblje plastične vrećice, koje se mogu više puta koristiti, kao i one od recikliranih materijala. Promjena je zasad najviše muke zadala domaćim proizvođačima najlon-vrećica, koji zapošljavaju 800 radnika.

– Svi oni koji su se bavili proizvodnjom vrećica, već dvije godine znaju da mi idemo u smjeru njihova ukidanja, kazao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, 28. prosinca 2021.

Foto : hr-vjesnik

Zbog europskih direktiva mijenjaju se i prava potrošača. Kupite li proizvod s nedostatkom, umjesto zamjene ili povrata novca, trgovac će moći inzistirati na popravku. I opet će se težnja za zelenijim planetom prelomiti preko leđa potrošača. 

– Europski zakonodavac je rekao da u određenim situacijama kada bi zamjena proizvoda za trgovca predstavljala nerazuman trošak, on može inzisirati na popravku proizvoda, izjavila je Dijana Kladar, pravna savjetnica u udruzi Potrošač.

Naravno, i potrošač ima pravo na popravak u razumnom roku. Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača podsjeća da su tražili definiranje „razumnog roka”. Dodaje da je taj pojam u Hrvatskoj relativan i da za popravak automobila traje čak sedam mjeseci. Nažalost, kaže, nismo naišli na odgovor. 

Odgovora nema ni na pitanje hoće li u ovoj godini napokon biti donesena odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom. 

– Činjenica da to tako dugo traje znači da nije lako donijeti takvu odluku, rekao je Mirko Budimir iz Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. 

Foto : hr-vjesnik


No radnici će ubuduće imati još više izbora. Švicarska „otvara vrata” hrvatskim radnicima. Dosad se na rad ondje išlo s radnom dozvolom.

– Sada će hrvatski radnici moći doći u Švicarsku i slobodno ući u zemlju i tražiti posao. Postoji mogućnost da traže posao tri mjeseca, bez ikakve boravišne dozvole. U slučaju da ne nađu posao u roku od tri mjeseca, svakako će imati mogućnost ostati još tri mjeseca, kazala je Mateja Šalić iz Odjela marketinga “Moj posao”.

Kako bi zaustavila val iseljavanja i potaknula samozapošljavanje, država je povećala poticaje za pokretanje posla. Najviše, 200.000 kuna, dobit će povratnici iz inozemstva, a 175.000 oni koji posao namjeravaju pokrenuti u ruralnim krajevima. Minimalna plaća porast će na 3.750 kuna. No očekuje se nastavak rasta troškova života. Poskupljuje plin, a vjerojatno i struja, pa će ova godina i za život i poslovanje biti pravi izazov.

Autor : redakcija hr-vjesnik