Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da je sa svojom zamjenicom bio prisutan na razgovorima koje je PNUSKOK vodio sa zaposlenicima.

U nekim uredima gradske uprave s USKOK-ovim istražiteljima i zaposlenicima bili su i novi gradonačelnik i njegova zamjenica. Potvrđuje to sam Tomislav Tomašević, mjesec nakon što su se u Gradskoj upravi provodili pretresi, izuzimanja dokumentacije i druge istražne radnje.

“Mogu samo potvrditi da na traženje PNUSKOK-a u nekima od tih radnji smo bili prisutni zamjenica i ja, dakle na traženje PNUSKOK-a, kao predstavnici javno-pravnog tijela što je potpuno u skladu sa zakonom”, kaže Tomašević

Tomašević potvrdio: ‘Bio sam na razgovorima s USKOK-om, to je potpuno u skladu sa zakonom’

“Nije uobičajeno da bilo koja druga osoba prisustvuje takvim razgovorima”

Nije to, naravno, bio nitko od uhićenih, optuženih ili osumnjičenih u aferi koja je buknula krajem lipnja, čiji su akteri i dalje u pritvoru. No, da na obavijesnim razgovorima u pravilu ne prisustvuje nitko osim osobe s kojom se razgovor obavlja ističu i odvjetnici.

“Nije uobičajeno da bilo koja druga osoba prisustvuje takvim razgovorima. Izvidi su tajna i nitko ustvari ne bi trebao prisustvovati takvim razgovorima”, kaže odvjetnik Igor Cišper

Policija u svome odgovoru tvrdi da su predstavnici Grada bili prisutni samo pri pretragama prostorija i izuzimanju dokumentacije: “Komunikacija koja se odvijala između policijskih službenika i zaposlenika gradske uprave u čijim se uredima dokumentacija nalazila odnosila se isključivo na radnje pretrage, pregleda i oduzimanja dokumentacije.”

“Ne bi to trebalo kvalificirati kao nikakva ispitivanja. Radi se o razgovorima gdje se pokušava doći do nekakvih činjenica, gdje se pokušava dobiti dokumentacija za istragu, gdje se utvrđuje gdje bi se takva dokumentacija mogla nalaziti, tko je njoj imao pristup i takve stvari”, kaže Tomašević

A kako je istraga tajna, javnost još ne zna koliko je gradskih zaposlenika bilo na takvim razgovorima, niti jesu li među njima i još neki pročelnici. No, zato se zna da gradski zaposlenici, poput bivše pročelnice za kulturu Milane Vuković Runjić više neće moći biti povlašteni najmoprimci – uz osobni blagoslov Milana Bandića plaćala je najam poslovnog prostora u strogom centru – samo kunu po kvadratu.

“Ne želim govoriti o primjerima, ali ne možete za nekoliko tisuća kuna dobiti više stotina kvadrata u širem centru grada kao komercijalni subjekt koji ima prihode od 12 milijuna kuna. Ja jednostavno ne vidim nikakvu logiku za to”, kaže Tomašević

Sve su to razlozi zbog kojih nova gradska uprava ne odlazi na godišnji, nova konferencija za medije već je najavljena za idući utorak.

Autor: RTL Vijesti, redakcija hr-vesnik