VRHOVNI SUD je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3.5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Stižu prve reakcije oporbenih stranaka i zastupnika. 

“NE, Plenkoviću! Kazna za stranačku korupciju nije gubitak jednih izbora nego brisanje s političke scene! Ne daj se Hrvatska, ne mora te voditi koruptivna organizacija! Sva je moć u tvojim rukama!”, rekla je Marija Selak Raspudić u videu koji je objavila na svom Facebooku. 

NE, Plenkoviću! Kazna za stranačku korupciju nije gubitak jednih izbora nego brisanje s političke scene! Ne daj se Hrvatska, ne mora te voditi

“HDZ je stranka koja je pljačkala ovu zemlju i za dio te pljačke je danas pravomoćno osuđena. To nije etiketa koju im netko lijepi, već činjenica”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

“Vrhovni sud potvrdio odgovornost HDZ-a kao političke stranke za korupciju i izvlačenje novca kroz marketinšku tvrtku FIMI mediju. Od danas je HDZ i službeno koruptivna organizacija i to na dan kada u Saboru raspravljamo o novom predsjedniku Vrhovnog suda”, napisao je Mostov Nikola Grmoja. 

“Nigdje ne postoji slučaj da je pravomoćno osuđena stranka i dalje na vlasti. HDZ ne bi smio biti niti u političkom prostoru i trebalo bi im zabraniti kandidaturu na svim izborima te ih izbrisati iz registra političkih stranaka. Ne jer ih se bilo tko politički boji, nego jer su kriminalci. Prema presudi u proračun će uplatiti samo dio onoga što su ukrali – 18 milijuna kuna”, objavio je Živi zid na Facebooku. 

Saborski zastupnik Nino Raspudić je za N1 komentirao presudu. 

“Ovo je politički vrlo težak udarac HDZ-u, čak bih rekao da je današnji dan simbolički početak druge republike. Uzevši obzir što se dogodilo u SDP-u, kako su se raskolili i ovu današnju presudu HDZ-u, smatram da se sada konačno otvara polje za drugačiju političku igru”, rekao je Raspudić. 

Urša Raukar (ZLB) ustvrdila je kako je to presuda po kojoj je jasno da je HDZ najodgovorniji za korupciju u Hrvatskoj.

“To je jedna lijepa vijest”, dodala je Katarina Peović (RF) na koncu saborske rasprave o službenom prijedlogu predsjednika države da se za predsjednika Vrhovnog suda izabere Radovan Dobronić.

Bauk HDZ-ovcima: Ne brinite se

Arsen Bauk (SDP) pak kolegama iz HDZ-a poručuje da se, unatoč pravomoćnosti presude, ne brinu.

“Ustavni sud vas nikad nije iznevjerio pa neće ni sada. Ako je mogao za zakon o sudovima reći da je ustavan, može i vašu presudu srušiti, kao da bi im bilo prvi put, onda će sve ući u zastaru i, kako ono bude, ‘pojeo vuk magare'”, ustvrdio je Bauk.

Dodao je kako je HDZ uvijek bio pripremljen na sve pa je vjerojatno i na današnju presudu. “Ništa vas nije iznenadilo pa ni ovo, je l’ se slažete?” upitao je Bauk HDZ-ove zastupnike.

Hrvoje Zekanović (HS) upozorava, pak, da trenutno vladajući, koalicija HDZ/SDSS, bira predsjednika Vrhovnog suda koji će, kaže, “doslovno sutra” potpisati pravomoćnu presudu HDZ-u. “I to je sukob interesa, netko bira nekoga, odnosno odlučuje o njegovu izboru”, kazao je Zekanović.

“Zna li itko ovdje Ivu Sanadera, je li s njim popio kavu, je li mu bio predsjednik stranke?” ironizirao je u Saboru Miro Bulj (Most) podsjećajući na vrijeme moći bivšeg premijera i na sukobe koje je tada imao s njim. “Ja sam ga napadao, rekao mu da će mu doći kraj”, naveo je Bulj.

Autor: M.M.