Izvor slike: eZadar (uređenje slike HR-vjesnik)

Nastavlja se pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku, prema čijim je projekcijama u prošloj godini porasla proizvodnja goveda, svinja, i ovaca.

Prema podacima Zavoda o stočnoj proizvodnji u prošloj godini u usporedbi s konačnim podacima za 2018.godinu vidljivo je da je proizvodnja kravljeg mlijeka lani iznosila 581,8 milijuna litara, ali je smanjena prema godini ranije za tri posto.

Time se kontinuirano nastavio pad proizvodnje kravljeg mlijeka, koji traje još od 2012. godine.

Ovome valja dodati podatak kako Hrvatska godišnje uveze 219 tisuća tona mlijeka, samo u zadnjih pet godina uvoz mlijeka gotovo je udvostručen, sa 129.000 na 219.000 tona, a uvozimo i sve više sireva, dok domaće krave i mlijeko gubimo.

No, usprkost tome valja podsjetiti da je Vlada premijera Plenkovića, svojedobno obećavala da će Hrvatska svoje mlijeko izvoziti u daleku Kinu, odvijalo se to u mandatu danas bivšeg ministra, ali i bivšeg političara Tomislava Tolušića. Naime, njegovo Ministarstvo poljoprivrede ne tako davno najavljivalo je kako će Hrvatska izvoziti ne samo mlijeko, već i mliječne proizvode u Kinu, međutim, i ovi posljednji podaci jasno su pokazali kako Hrvatska zapravo nema dovoljno mlijeka niti za svoje potrebe, a kamoli za potrebe najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

Time je u konačnici još jedno pompozno obećanje Andreja Plenkovića i njegove Vlade palo u vodu.

AUTOR: Dnevno.hr