Izvor slike: Narod.hr

Javnost na sva zvona hvali pobjedu HDZ-a, a Plenkoviću se tepa – sad može što hoće.

Otprilike, takav zaključak može se čuti skoro od svih aktera na našoj političkoj sceni nakon što su objavljeni izborni rezultati.

Plenković se izbornom pobjedom najprije riješio ekstremne desnice u stranci, a potom i izvan nje, to jest nadmoćno ju je marginalizirao. Slijeva mu ionako nikada nisu stizale ozbiljne prijetnje. SDP je doživio potop i trebati će jedan period da se rehabilitira, a nove zeleno-lijeve koalicije u saboru biti će glasne, no ta galama zasigurno neće Plenkoviću i vladajućoj većini stvarati probleme.

Ispada da će za sada jedini ozbiljan problem Plenkoviću i ekipi biti pandemija koronavirusa i njezine strašne ekonomske posljedice. Naravno, to je sasvim dovoljno, i previše, da im zagorča život. No, s druge strane, Plenković je baš na pandemiji korona krize poentirao na izborima i cijela noćna mora oko zdravstvenog sustava mogla bi mu opet biti savršen alibi za sve društvene probleme. Čim se na vidiku ukaže neka nova nevolja, Plenković opet može iz rukava izvući coronu, kao “kec na desetku” koja bi mu bila adekvatno obrazloženje i ispričnica za crne dane koji očekuju Hrvatsku.

Nadalje, svjestan je Plenković da ekstremna desnica nije zauvijek nestala iz njegovog života već se samo pritajila i za neko vrijeme mogla bi mu stvarati problem. Ona je trenutačno zaokupljena saniranjem rana od izbornog neuspjeha, ali neće dovijeka biti u “samoizolaciji”. Stoga je teško zaključiti tko ili što stoji iza špekulacije o gašenju Ministarstva branitelja, da li sam HDZ ili ekstremna desnica? Postavlja se pitanje, je li ta vijest lansirana samo zato da bi premijer nakon nekoliko dana mogao istupiti kao brižni lider koji će se još jednom zauzeti za interese veterana ili se radilo o pokušaju testiranja raspoloženja u javnosti.

Izvor slike: Večernji.hr (screenshot)

Svejedno treba li zadržavanje Ministarstva branitelja tumačiti kao ustupak ili pokušaj udvaranja onima koji bi u perspektivi mogli podizati šatore, cijela je ta bura u čaši vode vrlo precizno naznačila kako je Plenković duboko svjestan da sa sentimentima desnog dijela biračkoga spektra mora baratati osjetljivo i nježno, onako kako je to već znao puno puta – u rukavicama.

Sasvim je jasno, Ministarstvo branitelja neće se ukinuti, jer bi se time radikalnoj desnici dao razlog za mobilizaciju koje se Plenković plaši, a plaši je se s razlogom, jer ona nikad nije uživala snažniju podršku u javnosti. Bez obzira na poraz, možda čak unatoč njemu.

Andrej Plenković vrlo dobro zna kako se šatori lako podižu. Dok kažeš keks rastegne se šatorsko krilo, ali se jako sporo, pa čak mjesecima, ti isti šatori rastavljaju i pospremaju.

AUTOR: HR-vjesnik