Izvor slike: Šibenski

Gužva se stvara na političkoj sceni. Situacija je podjednako napeta i dramatična, osobito u dalmatinskim izbornim jedinicama koje su sve do posljednjih parlamentarnih izbora slovile za jake utvrde HDZ-a.

Vladajuća stranka na parlamentarnim izborima održanima 2016. godine u devetoj, i desetoj izbornoj jedinici osvojila je čak 15 mandata, no bili su to izbori koji su se po mnogočemu odvijali u drugačijim okolnostima.

HDZ je tada bio u punom naponu snage, a koalicijski potencijal nije bio upitan. Osim toga, bila su to ona vremena u kojima se Miroslav Škoro držao mikrofona, nije bio politički nastrojen da ide na megdan lijevima i ovim drugima na desnom centru.

Nadalje, tada je i Hrvoje Zekanović bio jedan od HDZ-ovih aduta u Dalmaciji. Danas je pak Zekanović jedan od Škorinih odnosno suverenističkih aduta te je na taj način izravan konkurent Plenkovićevom HDZ-u, koji će snage morati odmjeravati i sa mostovim Mirom Buljem te njegovim kolegama Petrovom i Grmojom. Tu je dakako i najuspješnija hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić, a tu su i HDZ-ove afere, odnosno boljke koje bi se baš u Dalmaciji mogle pokazati kao posebno dramatične.

Naime, HDZ što se tiče izbornih jedinica za Dalmaciju nema previše prostora za manevre. Plenković više ne računa na Miru Kovača koji mu je na prošlim izborima donio zavidan broj glasova, točno 12751. Za prošle izbore HDZ je u Dalmaciji računao i na Kujundžića koji se saborskih klupa domogao preferencijalnim glasovima svojih Imoćana, dobivši čak 14008 preferencijalnih glasova, a u momčadi nema niti aferaša Lovre Kuščevića.

U problemima je i Damir Krstičević, koji je na nadolazećim izborima trebao biti Plenkovićeva najsnažnija karika za Dalmaciju, medijska svita izvlači Krstičevićeve afere, a od tih problema nije cijepljen niti Ante Sanader, a Bačić se pak sam po sebi ne doima kao netko pretjerano atraktivan za privlačenje birača.

Vlastitim aferama bavi se i Vodičanka Branka Juričev Martinčev, šibenski župan Goran Pauk te HDZ-ov načelnik Škabrnje Bubnjar.

Izgleda da će Plenković biti primoran u Dalmaciji ponovno oživjeti reinkarniranog Kalmetu.

AUTOR: HR-vjesnik