HRVATSKA će donirati dodatnih 200.000 doza cjepiva siromašnim zemljama putem mehanizma COVAX, objavio je premijer Andrej Plenković uključivši se videoporukom na koncert Global Citizen Live, koji se večeras održava u više svjetskih gradova. 

“Večeras na Global Citizen Liveu šaljemo poruku jedinstva u borbi protiv klimatskih promjena, ekstremnog siromaštva i posljedica covida-19. Hrvatska donira dodatnih 200.000 doza putem COVAX-a. Cjepivo mora biti dostupno za sve ljude diljem svijeta”, poručio je Plenković, koji je jedan od lidera koji su se videoporukom uključili na koncert. 

“Vođeni glavnim načelima čovječnosti, solidarnosti i suosjećanja, to je naš dodatni doprinos da se upotpuni slagalica globalnih donacija”, poručio je Plenković. 

“Zahvaljujemo Global Citizen Liveu na njegovim vrijednim inicijativama uz potpunu podršku svim naporima da se do 2030. ukloni ekstremno siromaštvo i prevladaju posljedice pandemije covida-19”, kazao je hrvatski premijer. 

Cjepivo protiv covida-19 se siromašnim zemljama trenutno šalje kroz inicijativu COVAX, koju podržavaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetski savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI). 

Foto: hr-vjesnik

Putem COVAX-a je dosad u 139 siromašnih država poslano više od 230 milijuna doza cjepiva, što je daleko ispod određenog cilja od dvije milijarde doza do kraja 2021. godine.

Koncerti na šest kontinenata

Neka od najvećih pop imena, od Billie Eilish i Eda Sheerana do Eltona Johna, nastupaju večeras na nizu koncerata Global Citizen Live u nastojanju da se podigne globalna svijest o klimatskim promjenama, gladi i pravu na pristup cjepivima za sve.

Koncerti koji se priređuju u New Yorku, Parizu, Lagosu, Riju, Sydneyju, Mumbaiju i drugim gradovima uživo se prenose. 

Eilish i Coldplay će nastupati u njujorškom Central Parku, a njima će se pridružiti Jennifer Lopez, Camila Cabello i Shawn Mendes. 

Ed Sheeran nastupit će u Parizu s Eltonom Johnom, uz podršku Black Eyed Peas i Stormzyja.

Femi Kuti će nastupiti u Nigeriji, Alok u Riju, a Duran Duran i Kylie Minogue u Londonu.

“Na šest kontinenata umjetnici će pomoći građanima u zahtjevima da vlade, velike korporacije i filantropi rade zajedno na obrani planeta i porazu siromaštva”, navodi se u priopćenju nevladine organizacije Global Citizen.

Organizacija se usredotočuje “na najhitnije, međusobno povezane prijetnje koje najteže pogađaju siromašne – klimatske promjene, jednakost u pristupu cjepivima i glad”.

Niz drugih umjetnika – uključujući Metallicu i The Weeknd – također su uključeni, bilo uživo ili snimkama.

Organizacija Global Citizen stajala je i iza drugih dobrotvornih događaja, uključujući Vax Live: Koncert za ponovno okupljanje svijeta, ranije ove godine u Los Angelesu.

To je okupilo glazbenike, glumce, slavne osobe, svjetske lidere, pa čak i Papu, u jedinstvenom pozivu na globalno cijepljenje u borbi protiv covida-19.

Global Citizen sebe opisuje kao pokret s misijom okončanja ekstremnog siromaštva do 2030. i koristi poticaje poput ulaznica za koncerte kako bi potaknuo na vršenje pritiska na vlade u pogledu pitanja koja se tiču ​​održivosti i jednakosti.

Autor: M.M.