Izvor slike: Jutarnji list

HDZ i Andrej Plenković odlučili su promovirati zabranu rada nedjeljom kao jedan od svojih strateških aduta kao ključ za pobjedu na parlamentarnim izborima. Naizgled, riječ je o igri na sigurno, jer se za zabranu rada nedjeljom zalažu Crkva, nacionalistička desnica, kao i sindikati.

U stvarnosti, riječ je o sasvim pogrešno postavljenoj jednadžbi. Zagovarajući zabranu rada nedjeljom, predsjednik HDZ-a zapravo zagovara nekompetentnost i licemjerje. Evo zašto.

U vrijeme drastičnog pada BDP-a, čiji je jedan od glavnih generatora osobna potrošnja, zagovarati zabranu rada nedjeljom krajnje je nekompetentno i politički neodgovorno. Svaki neprodani proizvod, pogotovo hrvatski, koji bi se inače prodao nedjeljom, predstavlja izravan doprinos padu BDP-a, a možda i doprinos povećanju broja nezaposlenih.

Tvrdnja ministra gospodarstva Horvata koji je, podsjetimo, hrvatsku javnost uvjeravao kako će kineski investitori preuzeti danas bankrotirani Uljanik, a opet tvrdi da se rad nedjeljom isplati točno u 14 nedjelja godišnje, jedna je od najbezobraznijih budalaština koje smo čuli u mandatu ove Vlade.

S druge strane stoji nesporna činjenica da više od 90 posto Hrvata redovito kupuje nedjeljom (premda se mnogi slažu sa zabranom, jer im se to valjda čini socijalno pravednim).

Zabrana rada nedjeljom, kao jedna od parola Plenkovićeve izborne kampanje, spada među najštetnije ekonomske poteze bilo koje hrvatske Vlade dosad. Baš nas zanima kako će Zdravko Marić, koji zna koliko poreza državni proračun gubi zbog zabrane rada nedjeljom, u kampanji braniti tu nevjerojatnu odluku svoje stranke.

Plenković bi o zabrani rada nedjeljom mogao raspravljati u normalnim ekonomskim okolnostima, sa stabilnim rastom BDP-a. No, ovako je riječ o potezu koji većini racionalnih promatrača pokazuje da je premijer spreman žrtvovati strateške ekonomske interese ove zemlje u borbi za još jedan mandat.

Drugo, kampanja za zabranu rada nedjeljom svjedoči o Plenkovićevu ideološkom licemjerju. Andrej Plenković nije odrastao ni u kakvom radikalno katoličkom okruženju. Kao što svjedoče njegovi rani radovi, Plenković se svjetonazorski formirao i pod utjecajem marksizma.

Andrej Plenković nije odrastao ni u kakvoj radničko sindikalističkoj obitelji, nego u obitelji koja je pripadala društveno etabliranoj srednjoj klasi. On, dakle, ne bi trebao imati nikakvu naslijeđenu vrijednosnu ili socijalnu motivaciju da se bori protiv rada nedjeljom.

Možemo konstatirati činjenicu da se ljudi mijenjaju, kako se mogu mijenjati i navike. No, u cijelom svom političkom djelovanju Andrej Plenković nikad, osim u zadnje dvije godine, a možda i krače, nije se bavio radom nedjeljom, a kamoli da bi vodio političku borbu za zabranu rada nedjeljom.
Očigledno je, dakle, da se Plenković zajedno s HDZ-om bacio na zabranu rada nedjeljom isključivo zbog parlamentarnih izbora. Što je tipičan primjer političkog licemjerja.

Ako birači bilo što kažnjavaju na izborima, oni u posljednjih nekoliko godina žestoko kažnjavaju političko licemjerje. Karakterističan primjer kažnjavanja političkog licemjerja dogodio se Kolindi Grabar Kitarović, koja je tijekom kampanje držala vatrene govore protiv korupcije, da bi istodobno podržavala Milana Bandića. Znamo kako je to završilo.

Andrej Plenković pametan je i razborit čovjek. Stoga nije jasno zašto se upustio u kampanju koja ga prikazuje kao nekompetentnog i neodgovornog političkog licemjera. Možda Plenkovićevi suradnici misle da će se Davor Bernardić dati uvući u raspravu o zabrani rada nedjeljom, i tako antagonizirati dio lijevoliberalnih birača koji podržavaju zabranu.

No, takva je taktika naivna, jer svatko razuman može reći da u sadašnjoj krizi, kad nam prijeti pad BDP-a od 9 posto, naprosto nije vrijeme za one poteze, koji bi u drukčijim okolnostima mogli biti prihvatljivi.

Andrej Plenković prilično se boji estradnog Domovinskog pokreta, što je vidljivo iz Plenkovićevih intervjua. No, HDZ ionako vjerojatno ne može vratiti one birače koji su ga već prekrižili zbog nedostatnog nacionalizma. HDZ se sada, uz svoje bazično biračko tijelo, mora žestoko boriti za glasače centra. Inzistiranje na zabrani rada nedjeljom atraktivan je autogol u borbi za tu biračku skupinu.

AUTOR: Telegram