Izvor slike: Tportal

Premijeru Andreju Plenkoviću ne pada na pamet otići u samoizolaciju iako se družio te imao bliski kontakt s Novakom Đokovićem koji je pozitivan na covid-19. Ne razmišlja niti o odgodi izbora, a ne želi priznati ni da je bio u krivu kad je krajem svibnja proglasio Vladinu pobjedu nad Covidom-19.

Nadalje, sada tvrdi da se radilo o pobjedi u prvom valu, iako je baš njegov ministar zdravstva Vili Beroš prekjučer ustvrdio kako nema drugog vala, jer prvi nije ni završio.

”Naša je Vlada, i to odgovorno tvrdim, pobijedila Covid u prvom valu. Pobijedila ga je tako da smo i danas, kada gledate podatke, među tri zemlje Europske unije koje imaju najmanje novozaraženih i najmanje aktivnih slučajeva”, izjavio je Plenković jutros u Čakovcu.

Gledanje podataka danas znači, naravno, da se gledaju podatci za jučerašnji dan, 23. lipnja (današnji su tek počeli pristizati). I doista, kad se gleda ukupan broj aktivnih slučajeva (izvor je vrlo precizna stranica Worldomoter), Hrvatska je i dalje među tri (treća) članice EU sa 117 aktivnih slučajeva. Ali, kad se gleda broj novozaraženih, stvari stoje daleko i dramatično lošije od Plenkovićeve predizborne i napamet naučene strofe.

Plenković tvrdi da smo među tri zemlje EU-a s najmanje novozaraženih, a kako prenosi portal Telegram, čak 12 zemalja EU ima manje novozaraženih od Hrvatske.

Naime, 23. lipnja je Hrvatska imala 30 novozaraženih koronavirusom. U Europskoj uniji je čak dvanaest zemalja imalo manji broj! Redom: Austrija (28), Grčka (15), Slovenija (13), Luksemburg (12), Finska (11), Irska (8), Litva (7), Mađarska (5), Slovačka (1), te Estonija, Latvija i Malta bez novozaraženih.

Ako se želi biti dobrohotan prema premijeru, onda se neće reći da je slagao, nego da je o prebitnoj temi pandemije koronavirusa toliko neinformiran da je promašio za 400 posto.

Pritom, kad se govori o brojkama zaraženih i Hrvatskoj, valja pred očima uvijek imati još jedan podatak. Od Hrvatske u EU samo Bugarska radi manji broj testova na milijun stanovnika.

AUTOR: Telegram.hr